Există vreun fel de mâncare „mai românesc” decât mămăliga? Cu toate că nu suntem singura țară din lume ce o prepară, trebuie să recunoaștem că este produsul ce ne face mereu să ne simțim ca acasă, oriunde am fi. Urmând instrucțiunile din rețeta prezentată mai jos, vei putea savura cea mai gustoasă mămăligă cu brânză și smântână.
Ai poftă de mămăligă? Folosind ingrediente pe care, cel mai probabil, le ai deja în casă, poți face preparatul de care se va bucura întreaga familie. Urmează rețeta de mai jos și în 15 minute mâncarea va fi gata!
În prima etapă, pune întreaga cantitate de apă la fiert. În oala, pune un praf generos de sare și un parf de mălai. Pune capacul și așteaptă câteva minute. Când apa începe să clocotească bine, toarnă mălaiul în ploaie, încorporândul puțin câte puțin în oala de pe foc, iar cu mâna rămasă liberă – preferabil cea dominantă, căci vei avea nevoie de ceva forță și stamină pentru parte cea urmează – amestecă continuu, din momentul în care ai început să adaugi mălaiul.
Când observi că mămăliga începe să se îngroașe, este recomandat să dai focul mic spre mediu. Continuă să amesteci încă opt-nouă minute. Apoi, în compoziție, se adaugă untul și se mai amestecă încă un minut. Te poți opri atunci când untul este complet topit și distribuit uniform.
Pregătește un platou suficient de mare pentru cantitatea preparată și răstoarnă mămăliga din oală, cu grijă. Din loc în loc, înfige în ea câte un cub sau felie de brânză telemea. Acoperă platoul și las-o „la odihnit” în jur de cinci minute. Se servește caldă, cu smântâna alături.
Este tentant să credem că mămpliga este un preparat specific românesc, însă adevărul este cu totul altul. Cunoscută în restu lumii ca „polenta”, așa cum au numit-o italienii, este întâlnita în gastronomia multor altor țări, precum Ungaria, Elveția, Austria, Croația, Slovenia, Serbia, Bulagria, Brazilia, Argentina, Ucraina, Uruguay, Venezuala sau chiar Mexic.
Considerată o mâncare a țăranilor, mămăliga era folosită pe post de înlocuitor al pâinii sau ca aliment de bază în perioadele de vară, atunci când muncile grele de la câmp nu mai permiteau prepararea pâinii de casă în zonele rurale.