A fost anunţată o nouă schimbare importantă pentru pensionarii din România. Legea Pensiilor 2020 a fost modificată. Iată ce trebuie să ştie vârstnicii!
Dacă eşti pe punctul de a ieşi la pensie, atunci trebuie să afli despre noua schimbare adusă legii Pensiilor 2020. Conform autorităţilor, a fost extinsă lista localităţilor în care persoanele se pot pensiona mai devreme, fără a fi penalizate. Este vorba despre Legea nr 201/2020, modificat alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 833 din 10 septembrie.
Aceasta prevede că românii care locuiesc sau au locuit cel puţin 30 de ani în localităţile de mai jos pot ieşi mai devreme la pensie, ceea ce înseamnă că aceştia vor primi mai mulţi bani de la stat. Reducerea vârstei standard de pensionare va fi de doi ani din cauza poluării permanente din zona din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu. A extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic din mai multe localităţi, pe o rază de 8 km în jurul acestora, scrie Ziarul Financiar.
Localităţile deja menţionate în lege sunt: Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele şi Aninoasa, Baia de Cris, Băiţa, Brad, Călan, Certej, Crişcior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliuc, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara.
Noile localităţi incluse în listă sunt: Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montana şi Zlatna din judeţul Alba; Slobozia din judeţul Ialomiţa; Iacobeni şi Vatra Dornei din judeţul Suceava; Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş; Berbeşti şi Râmnicu-Vâlcea din judeţul Vâlcea.
În cazul în care îţi lipsesc ani de vechime, îi poţi cumpăra plătind contribuțiile care s-ar fi încasat în fiecare lună. Este important de precizat faptul că legea este valabilă pentru plata a nu mai mult de şase ani. Astfel, cei care au nevoie de întreaga perioadă vor plăti peste 23.000 de lei, eşalonat sau integral.
Ce condiţii trebuie să îndeplinească un român pentru a putea cumpăra ani de vechime: