Președintele rus Vladimir Putin și omul puternic al Belarusului, Alexander Lukașenko, se întâlnesc astăzi la nivel înalt. Vor discuta despre planurile de integrare a țărilor lor astăzi, 14 septembrie, a spus Kremlinul.
Vizita lui Lukașenko va fi prima în Rusia, de când au izbucnit protestele în Belarus. Într-un comunicat, Kremlinul a declarat, vineri, că cei doi lideri se vor întâlni în stațiunea Soci din Marea Neagră. Vor discuta despre planuri de integrare suplimentare, precum și despre proiecte cheie de comerț și energie. Putin a dorit să unifice Rusia și Belarus.
„Problemele cheie ale dezvoltării în continuare a parteneriatului strategic și a alianței strategice ruso-bieloruse sunt planificate să fie discutate”, a spus Kremlinul.
Moscova a însoțit recentele sale oferte de ajutor militar și economic cu apeluri la o integrare mai strânsă. Dmitri Peskov a declarat că nu există niciun plan pentru lideri să organizeze o conferință de presă sau să semneze documente. Lukașenko a declarat că intenționează să „pună puncte pe toate i-urile pe probleme foarte sensibile și delicate pentru cele două state”.
Lukașenko, aflat la putere de 26 de ani, a jurat că nu va renunța la putere. Opoziția susține că Svetlana Tikhanovskaya, candidata sa, a fost câștigătoarea de drept a sondajelor din 9 august.
Ea s-a adăpostit în Lituania, membru al UE, după ce a fost supusă presiunii oficiale. Lukașenko, în vârstă de 66 de ani, a avut o relație volatilă cu Moscova, jucând-o împotriva Uniunii Europene și excluzând o unire directă cu Rusia.
Rusia, pe 2 septembrie, a anunțat sprijinul pentru presedintele belarus, Alexander Lukashenko, în urma săptămânilor de proteste ale opoziției. Prin acest anunț s-au intensificat contactele oficiale, Putin precizând că va apăra alianța cu foștii vecini sovietici.
Cel de-al șaselea mandat al lui Lukașenko a fosr recunoscut de Moscova ca fiind cel legitim, în timp ce Svetlana Tikhanovskaya s-a declarat adevărata câștigătoare.
Dar, odată cu presiunea occidentală împotriva lui Lukașenko, opțiunile sale sunt acum limitate. De când au început demonstrațiile în masă împotriva sa, a căutat sprijin de la Putin. Acum, cele două guverne au anunțat întâlniri politice și militare la nivel înalt în zilele următoare.
Putin l-a felicitat rapid pe Lukașenko pentru victoria sa și a inclus posibilitatea de a interveni militar. Opoziția a format un Consiliu de coordonare pentru a organiza o predare a puterii. În schimb, Lukașenko și autoritățile din Belarus au reținut membri înalți și i-au presat să părăsească țara.
Se estimează că peste 100.000 de oameni au ieșit pe străzile capitalei bieloruse Minsk, iar duminică este planificat un nou protest.