Pandemia de coronavirus lovește puternic în toate colțurile lumii, astfel că valul doi de COVID-19 este tot mai aproape de noi. Israelul este, pentru moment, prima țară din lume care revine la starea de urgență, după ce numărul îmbolnăvirilor a crescut alarmant. Această măsură disperată va fi valabilă timp trei săptămâni.
Decizia radicală de a impune din nou carantina totală a fost luată în cadrul unei ședințe de Guvern, cu puțin timp în urmă, după ce numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 3000 pe zi.
Potrivit surselor locale, decizia intră în vigoare începând de vineri, 18 septembrie, la ora locală 14:00, și va dura până pe data de 9 octombrie. Acest eveniment va avea loc în jurul perioadei vacanței de Rosh Hashana (Anul Nou evreiesc), iar până atunci școlile vor fi deschise.
Potrivit premierului Benjamin Netanyahu, decizia radicală a fost luată ca urmare a situației grave cu care se confruntă sistemul medical, riscând să intre în colaps, în cazul în care numărul infectărilor continuă să crească.
După intrarea în vigoare a carantinei, cetățenii nu vor mai avea voie să depășească mai mult de 500 de metri față de locuință. De asemenea, școlile, magazinele și instituțiile neesențiale vor fi închise. Farmaciile și supermarketurile vor fi deschise, însă se va impune respectarea normelor de siguranță.
Restricțiile nu se limitează doar la cele menționate mai sus, astfel că există rigurozități și în ceea ce privește oficializarea slujbelor din sinagogi, restricționând numărul de persoane prezente. Din acest motiv, un ministru ultraortodox a decis să demisioneze, drept protest față de noile restricții.
„Ştiu că aceste măsuri vor implica un preţ ridicat pentru noi toţi”, a spus premierul Benjamin Netanyahu într-un mesaj televizat. „Nu acestea sunt sărbătorile cu care ne-am obişnuit. Şi desigur că nu vom putea sărbători cu familiile noastre”, a continuat el, cerând înţelegere din partea populaţiei, având în vedere că în Israel urmează o perioadă de vacanță plină de sărbători, potrivit Digi24.
În urma reinstaurării carantinei și a exploziei numărului de cazuri, președintele Benjamin Netanyahu este aspru criticat de toți cetățenii, astfel că în această perioadă au avut loc proteste în fața casei acestuia. Oamenii l-au acuzat de corupție și lipsă de strategie în ceea ce provește gestionarea pandemiei de COVID-19.
Dacă inițial, Israel era un exemplu de gestionare corectă a pandemiei, ulterior, acesta a devenit un contraexemplu, dat fiind faptul că a redeschis prea repede economia, dezvoltându-se focare de infecții cu COVID-19. În prezent, președintele a decis oprirea ieșirilor noaptea în peste 40 de orașe, restricție care a nemulțumit foarte mulți protestatari.
Israelul a raportat duminică 1.037 de noi cazuri de COVID-19, după ce la începutul săptămânii numărul zilnic al acestora depăşise 4.000. Până în prezent, această țară cu 9, 2 milioane de locuitori a raportat 37.482 de cazuri, iar 1.103 oameni au murit.