Ministrul Sănătății a vorbit în cursul zilei de ieri despre situația României în contextul actual. Din păcate, țara noastră se află abia la primul val de COVID-19, neavând o situație clară a ceea ce va urma. Nelu Tătaru trage un semnal de alarmă cu privire la pacienții internați la ATI și promite că medicii vor duce lupta până la capăt.
Nelu Tătaru intervine cu încurajări în fața a milioane de oameni, dar totodată se arată precaut în fața unei situații incerte. Potrivit acestuia, în trecut, pandemiile se întindeau pe o durată mare de timp, ceea ce speră să nu se întâmple și acum, când activitatea medicală și descoperirile au avansat.
Ministrul Sănătății amintește că românii vor avea de luptat cu o combinație nefericită dintre gripa sezonieră și COVID-19.
„Haideți să terminăm valul unu. În general orice pandemie a mers pe durata unui an sau un an și jumătate spre doi. Dacă ne amintim de gripa spaniolă au fost patru valuri, iar al doilea a fost mai important ca primul.
Totuși vorbim de 100 de ani distanță și cred că am evoluat noi ca omenire și ca activitate medicală.
Ne așteptăm și la valul doi de infectări, dar el depinde foarte mult de valul unu.Gripa sezonieră va șubrezi organismul. În contextul în care pregătim această toamnă avem acele 3 milioane de vaccinuri, iar din informațiile noastre sunt cumpărate deja 500.000 de vaccinuri.
Recomandarea este să ne vaccinăm, mai ales cei care sunt în grupele de risc. Măcar să facem vaccinul pentru bolile pentru care putem”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, potrivit realitatea.net.
În prezent, în România există 170-180 de pacienți intubați, pentru viața cărora medicii luptă până la final. Pentru a evita să se ajungă aici, Nelu Tătaru recomandă prevenția sau acționarea rapidă, atunci când simțim că lucrurile nu sunt bune.
„Noi nu suntem dumnezei. Lupta o ducem până la capăt. Lumea ce ar trebui să înțeleagă din acest moment: această pandemie nu se tranșează în spital, această pandemie se tranșează în prespital”, adică în societate, a spus Nelu Tătaru.
Șeful de la Sănătate se arată precaut cu privire la începerea școlilor, cât și cu redeschiderea restaurantelor și a locațiilor care găzduiesc un număr mare de persoane adunate la un loc.
„Noi suntem într-un platou, într-un platou din ăla dinţat, să-i spunem, al celei de-a doua faze sau a doua cocoaşă din primul val. Este o lună grea luna septembrie, prin precauţiile pe care trebuie să le asumăm şi să le respectăm toţi.
Am avut un 1 septembrie cu reluarea activităţii în restaurante, cu reluarea activităţilor în teatre şi cinematografe, cu reîntoarcerea populaţiei din concedii şi aglomerarea transportului în comun. Va urma 14 septembrie cu deschiderea şcolilor, iar, la fel, o supraaglomerare a transportului în comun, o lună de campanie electorală, alegeri pe 27.
Sunt nişte reluări de activităţi pe care le-am preconizat în contextul respectării unor norme”, a precizat Nelu Tătaru.
Acesta trage un semnal de alarmă, avertizând populația asupra regulilor care trebuiesc respectate pentru a evita o creștere și mai mare a îmbolnăvirilor.
“În măsura în care se vor respecta, vom putea să gestionăm o creştere relativ mică a numărului de cazuri, rămânând în acelaşi platou. În condiţiile în care nu le respectăm, putem transforma acest platou într-o pantă ascendentă”, a spus Tătaru, potrivit realitatea.net.
Cu privire la începerea școlii, ministrul Sănătății consideră că efortul prevenției și al protecției trebuie făcut de toate părțile implicate în acest eveniment.
„Am precauţii, ceea ce ar trebui să avem toţi dintre noi. Precauţii care să trebuie să meargă la un efort comun, la un parteneriat atât noi, ca şi Minister al Sănătăţii, guvern, precum şi părinţi, copii, profesori”, a mai afirmat Nelu Tătaru, potrivit Agerpres.