08 sept. 2020 | 19:38

Alegeri locale 2020. Ce măsuri de siguranţă trebuie respectate în pandemie de coronavirus

Știri generale
Alegeri locale 2020. Ce măsuri de siguranţă trebuie respectate în pandemie de coronavirus
Alegeri locale 2020. Ce măsuri de siguranţă trebuie respectate în pandemie de coronavirus

Românii vor trebui să respecte anumite măsuri de siguranță, impuse de epidemia de coronavirus, când vor merge la vot pe 27 septembrie, la alegerile locale 2020. Astfel, pe 27 septembrie, la urne, alegătorii vor trebui să scoată masca de protecţie de două ori, pentru identificare. De asemenea, cei aflaţi în carantină nu vor beneficia de urna mobilă.

Alegeri locale 2020. Care sunt măsurile de siguranţă ce trebuie respectate în pandemie de COVID-19

Alegerile locale 2020 sunt desfășurate în plină pandemiei de coronavirus, astfel că alegătorii care vor merge la vot vor trebui să respecte anumite măsuri de siguranță pentru a nu se infecta. Astfel, toţi cei care vor intra în secţiile de votare vor trebui să poarte măşti de protecție, iar statul va achiziţiona de urgenţă astfel de dispozitive medicale pentru dotarea celor care nu au.

În plus, secţiile de votare vor fi dotate cu substanţe dezinfectante, iar alegătorii trebuie să-şi dezinfecteze mâinile de două ori, o dată la intrare și o dată la intrarea din secţia de vot.

Alegeri locale 2020. Ce măsuri de siguranţă trebuie respectate în pandemie de coronavirus

Alegeri locale 2020. Ce măsuri de siguranţă trebuie respectate în pandemie de coronavirus

Când își dau jos masca de protecție alegătorii

Alegătorii care vor veni la vot la alegerile locale 2020 din 27 septembrie vor trebui să își dea jos masca obligatorie, pentru a fi identificaţi de operatorul de tabletă şi de către preşedintele secţiei de votare. „Din punct de vedere legal, identificarea este obligatorie de două ori în cadrul secţiei de votare“, a informat Constantin Mituleţu-Buică, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP).

De asemenea, alegătorii vor trebui să păstreze distanța de un metru între ei, iar în secții vor exista panouri despărţitoare faţă de alegători. De asemenea, secţiile de vor fi aerisite permanent. Alegătorilor li se va lua temperatura la intrarea în secțiile de votare, iar cei care au o temperatură mai mare de 37,3 grade Celsius vor vota cu prioritate, într-un loc special amenajat, care ulterior va fi igienizat cu mare atenţie, a anunțat Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii.

Cum votează bolnavii de coronavirus

Românii care au coronavirus pot solicita urna mobilă și vor vota caț orice bolnav aflat în tratament.  Din cauza epidemiei de coronavirus și a măsurilor impuse în urma acesteia, alegerile locale 2020 vor costa circa un miliard de lei. Motivul este creşterea indemnizaţiilor pentru cetăţenii care fac parte din corpul electoral, precum şi o suplimentare cu 19 milioane de lei pentru măsurile de protecţie sanitară la secţiile de votare, impuse de epidemia de COVID-19.

Sunt foarte multe probleme de rezolvat de urgenţă. Ne sunt necesare nişte reguli stricte şi, poate, pe alocuri, o corectare a procedurilor din secţia de vot. În primul rând, să vorbim de identificarea alegătorului. Masca este obligatoriu de dat jos, dar nu înţeleg de ce să o facem de două ori. Mai punem mâna şi pe pix sau pe ştampilă şi nu cred că este prea bine din punct de vedere sanitar să mai punem mâna pe mască şi a doua oară. Care mai e atunci rolul măştii dacă tot punem mâna pe ea?“, susţine Septimius Pârvu, specialist în bună guvernare şi procese electorale în cadrul Expert Forum.

Urna mobilă ar putea creea probleme

Specialiștii susțin că pot apărea probleme și la cei care solicită urna mobilă pentru a vota de acasă. „Cei care sunt în carantină acasă fiind suspecţi, dar neconfirmaţi după ce au intrat în contact cu o persoană cu COVID-19, nu prea au pârghiile pentru a vota. Conform legii, pot solicita urna mobilă doar persoanele care nu se pot deplasa şi care au documente doveditoare în acest sens.

În cazul celor aflaţi în izolare în situaţia de mai sus, nu au documente doveditoare pentru că DSP-urile dau un ordin telefonic de carantinare, nu dau documente. Oamenii nu au voie să iasă din casă pentru a merge la vot, dar nici nu au baza legală pentru a solicita urna mobilă. Practic, în cazul lor se poate vorbi de o amputare a unui drept constituţional.  Cei care sunt în izolare acasă fiind suspectaţi, dar neconfirmaţi după ce au intrat în contact cu o persoană cu COVID-19, nu prea au pârghiile pentru a vota. O altă problemă mare o avem cu urna mobilă pentru spitalele COVID-19. Nici aici nu avem proceduri, iar în lipsa acestora pericolul sanitar va fi imens.

Cine va merge cu urna mobilă în spitalele COVID?

Sau cel puţin aşa va fi perceput de cei din secţiile de votare. Nu ştiu câţi dintre ei vor fi foarte fericiţi şi se vor oferi să meargă cu urna mobilă la astfel de spitale în lipsa unor reguli foarte stricte. În Macedonia, de exemplu, cu urna mobilă au mers în spitale echipe mixte din care au făcut parte şi cadre medicale care au supervizat din punct de vedere sanitar procesul de votare al celor infectaţi cu noul coronavirus“, mai spune expertul.

Parteneri
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea unui concert
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Iarna își face de cap înainte de alegeri. Urgie în 23 de județe
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro