desidenții guvernamentali, cel puțin în ultima perioadă, ies cu declarații populiste, menite să credem că o vom duce mai bine. Ministrul Finanțelor anunța că stăm prost cu bugetul, acum aflăm de noi modificări a salariului minim pe economie.
Salarii mai mari sau înghețate, a fost tema principală a ultimelor dezbateri din Guvernul condus de Ludovic Orban. Este o situație grea pentru România, iar criza economică a afectat dramatic bugetul central. Au existat anumite zvonuri că o decizie a guvernului este așteptată, pe marginea salariilor minime pe economie. Unele dintre ele vorbeau de înghețarea acestora, altele de o mărire. Din fericire, astăzi, Premierul Orban a venit să clarifice aceste zvonuri, elucidând, astfel, misterul.
”Nu va îngheţa salariul minim, dar creşterea salariului minim se va baza pe nişte fundamente economice. Aici trebuie luată în calcul productivitatea, indicele de productivitate, pentru că poţi să creşti salariile dacă creşte productivitatea.”, a declarat Premierul Ludovic Orban duminică, la Bistrița.
Acest anunț și clarificare despre salarii vine ca urmare a unor presiuni puse pe guvernul condus de Orban, din mediul politic, dar și din mediul de afaceri. În același răspuns, premierul a mai spus că-și dorește o asemenea mărire, dar nu acum.
”Sigur că mi-aş dori să putem s-o facem la nivel de ramură odată şi odată; deocamdată, nu. Şi, evident, compensarea reducerii puterii de cumpărare ca urmare a inflaţiei”, a explicat premierul.
Ludovic Orban acuză PSD-ul pentru proasta gestionare a ratei inflației și a creșterii procentuale pentru salarii, anul acesta scăzând la 2,7 – 2,8. Conform premierului, acestea sunt datele, indicatorii economici care stau la baza calculului, la care se adaugă un coeficient care este rezultat din creşterea sau scăderea economiei.
„Inflaţia a scăzut, nu mai e ca în guvernarea PSD, până la 5 la sută, acum inflaţia a scăzut pe la 2,7 – 2,8. Deci astea sunt datele, indicatorii economici care stau la baza calculului, la care se adaugă un coeficient care este rezultat din creşterea sau scăderea economiei. Evident că dacă e scădere economică, nu scade salariul minim, să nu scrieţi. Dacă e creştere economică e un coeficient care poate să determine o creştere a salariului minim. (…) O creştere artificială a salariului minim cum a făcut PSD-ul poate duce, până la urmă la pierderea de locuri de muncă pentru că sunt companii care se relochează, cum s-a întâmplat. S-au relocat în Serbia unele companii pentru că acolo mâna de lucru este mai ieftină, sau s-au dus în Moldova”, a mai precizat Ludovic Orban.