Turcia și Grecia au anunțat că vor desfășura marți exerciții navale rivale în largul insulei grecești Creta, pe fondul tensiunii crescânde privind pretențiile de gaze și petrol din estul Mediteranei. Turcia a trimis un avertisment oficial altor nave pentru a evita zona. Grecia și-a anunțat exercițiile după ce Turcia a declarat că va prelungi o misiune cu o navă de cercetare seismică.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat Grecia cu „experiențe dureroase”. Asta dacă țara nu intră în discuții cu Turcia cu privire la revendicările teritoriale disputate în estul Mediteranei. Cele două țări se află într-o dispută de lungă durată cu privire la drepturile de explorare a petrolului și a gazelor în zonă. De altfel Turcia are aceeași atitudine și față de Ciprul pentru aceleași probleme. Toate părțile au desfășurat forțe navale și aeriene pentru a-și revendica revendicările în regiune.
„Fie vor înțelege limbajul politicii și diplomației, fie pe teren cu experiențe dureroase”, a declarat sâmbătă președintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Germania își trimite marți ministrul de externe Heiko Maas la Atena și Ankara, pentru a încerca să reducă tensiunea. Ministrul Maas urmează să se întâlnească cu prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis. Apoi urmează discuțiile de la Ankara cu omologul său turc. Turcia și Grecia, ambele membre NATO, se află în tensiuni după descoperirea zăcămintelor de petrol și gaze din Creta și Cipru.
Grecia, fiind și membru în Uniunea Europeană, a solicitat dialogul. Franța pare să fie de partea Greciei, după ce a fost implicată într-un exercițiu naval recent cu Grecia.
„Grecia răspunde cu calm și disponibilitate atât la nivel diplomatic, cât și la nivel operațional.”, a spus purtătorul de cuvânt Stelios Petsas.
Ziarul ”Cumhuriyet” a declarat că 40 de tancuri erau transportate de la frontiera siriană la Edirne, în nord-vestul Turciei. Același ziar a publicat fotografii cu vehicule blindate încărcate pe camioane. Un oficial militar a declarat că desfășurarea este o mișcare regulată a forțelor și care nu are legătură cu tensiunea cu Grecia.
Comentariile președintelui vin după ce NATO a declarat că ofițerii militari din Grecia și Turcia au început discuții pentru a reduce riscul de conflicte armate sau accidente. Cei doi aliați ai NATO sunt prinși de săptămâni într-un conflict tensionat.
Turcia a efectuat explorarea fundului mării pentru rezervele de energie într-o zonă pe care Grecia o pretinde drept propriul platou continental. Sâmbăta trecută, 28 august, tensiunile au crescut și mai mult după ce Turcia a lansat noi exerciții militare în zonă. Erdogan a spus că Turcia și-a exprimat în repetate rânduri dorința de a ajunge la un acord corect.
„Cuvântul nostru este sincer. Problema este că cei din fața noastră nu ne respectă drepturile. Încearcă să se situeze deasupra noastră.”, a mai declarat președintele turc.
Turcia se confruntă cu o gamă largă de adversari în estul Mediteranei, Franța, Italia și Emiratele Arabe Unite. Acestea au trimis trupe pentru a se alătura jocurilor de război cu Grecia și Cipru în ultimele săptămâni.
Egiptul a semnat un acord de explorare a energiei cu Atena pentru Mediterana. Uniunea Europeană a amenințat, de asemenea, cu posibilele sancțiuni împotriva Ankara din cauza acțiunilor sale „ilegale”. Criza recentă este cea mai gravă din relațiile turco-grece din ultimele decenii. Vecinii au ajuns în pragul războiului de trei ori de la mijlocul anilor 1970.