04 sept. 2020 | 13:09

Carmen Iohannis, momente triste. Escrocii i-au furat identitatea online. Ce s-a întâmplat apoi e halucinant

News
Carmen Iohannis, momente triste. Escrocii i-au furat identitatea online. Ce s-a întâmplat apoi e halucinant
Carmen Iohannis, momente triste. Escrocii i-au furat identitatea online. Ce s-a întâmplat apoi e halucinant

Potrivit unui nou studiu, 53% din datele de conectare la rețelele sociale sunt frauduloase și 25% din toate înregistrările de conturi noi sunt false. Printre primele cinci țări cu cele mai multe origini de atac, Filipine a fost cea mai mare sursă de atacuri umane și bot, SUA ocupând, de departe, un loc doi. 59% din atacurile din China sunt provocate de oameni, ceea ce reprezintă de patru ori mai mult decât SUA, Rusia, Filipine și Indonezia. Se pare că de data asta victima unor astfel de escroci este chiar Prima Doamnă a României.

Escrocii i-au furat identitatea online

Rețelele sociale au crescut substanțial în importanța societății încă din zilele Friendster și Myspace. Deși sunt un instrument excelent pentru comunicarea cu cei dragi și pentru a ține pasul cu tendințele, un studiu recent a constatat că aceste canale de socializare de astăzi sunt pline de fraude.

Arkose Labs a lansat Raportul privind frauda și abuzul, în care cercetătorii au analizat mai mult de 1,2 miliarde de interacțiuni în timp real cu social media, inclusiv „înregistrări de conturi, conectări și plăți din servicii financiare, comerț electronic, călătorii, social media, jocuri și divertisment industrii.”

Au descoperit că aproximativ 53% din toate datele de conectare de pe site-urile de socializare sunt frauduloase și 25% din toate conturile noi sunt false.

Carmen Iohannis, momente triste. Escrocii i-au furat identitatea online. Ce s-a întâmplat apoi e halucinant

Carmen Iohannis, momente triste. Escrocii i-au furat identitatea online. Ce s-a întâmplat apoi e halucinant

Cu platforme precum Facebook și Instagram care permit companiilor să vândă produse direct utilizatorilor, stimulentul pentru atacurile cibernetice este mare. Potrivit cercetătorilor, peste 75% din atacurile asupra rețelelor de socializare sunt efectuate de sisteme automatizate „bot” care încearcă să obțină acces la conturi.

Fiecare cont vine cu o gamă largă de informații personale care pot fi valoroase pentru terți. În timp ce multe alte industrii văd zeci de înregistrări frauduloase de conturi, cercetătorii au raportat că social media este unică, deoarece atacurile de autentificare sunt de două ori mai probabile.

Este de la sine înțeles că ar trebui să fii precaut cu cine păstrezi legătura pe social media. Oamenii care vă solicită ca prieten și care cer bani par a fi ceva care se întâmplă doar la emisiunile TV americane, totuși este surprinzător de obișnuit.

Cei care folosesc conturi fale, cu identitatea unor persoane publice, cu notorietate, pot merge atât de departe încât să se poarte ca unul dintre prietenii tăi sau să invite, ori să participi la tot felul de acțiuni caritabile, sau să te anunțe că ai câștigat nu-știu-ce concurs cu bani, sau să îți trimită un link de phishing care te duce la un site rău intenționat.

Un astfel de caz, recent, este cel remarcat de utilizatorii Facebook, din România, aceștia anunțând că cineva care se pretindea a fi Prima Doamnă a țării, Carmen Iohannis, face gesturi de caritate, donând persoanei contactate anumite lucruri.

Ce s-a întâmplat apoi e halucinant

Persoana care a relatat acest aspect a reușit să facă print-screen-uri cu conversația avută cu presupusa Carmen Iohannis, și din primele rânduri se poate vedea că modul în care era elaborat textul nu era scris de un bun cunoscător al limbii române, cu multe greșeli de exprimare, iar conținutul textelor era vădit un scam. (vezi galeria foto).

Experții în securitate avertizează cu privire la o simplă căutare pe Facebook de care hackerii pot profita pentru a compromite informațiile personale ale victimelor, ca și în cazul prezentat de noi anterior.

Odată ce un hoț cibernetic cunoaște numărul de telefon al unei potențiale victime, poate introduce numărul în caseta de căutare de pe Facebook și va apărea profilul persoanei, care poate include informații precum data nașterii, orașul natal, locația recentă și locul în care persoana respectivă lucrează, a lucrat în trecut și a mers la școală.

Acest lucru poate deschide o comoară de informații pe care hackerii le pot folosi pentru a fura identitatea cuiva, avertizează o agenție SEO numită Salt.agency. Site-ul de rețele sociale încurajează orice utilizator care încarcă imagini de pe telefonul mobil să își adauge și numărul.

„Subliniind pericolele de securitate, un inginer britanic de software a colectat chiar mii de date despre utilizatori, pur și simplu prin generarea de numere de telefon aleatorii”, scrie Daily Mail.

Moaiandin a folosit un script de codificare pentru a genera „orice combinație posibilă de numere în Marea Britanie, SUA și Canada”, potrivit Daily Mail. Apoi, a trimis milioane de numere către programul de construire a aplicațiilor (API) Facebook în bloc – care a returnat milioane de profiluri personale neobstrucționate.

„Cu această lacună de securitate, o persoană cu cunoștințele corecte poate culege detaliile non-private ale utilizatorilor care permit accesul public la numerele lor de telefon, permițând recoltatorului să folosească sau să vândă detaliile utilizatorului în scopuri pe care utilizatorul nu le poate fii fericit cu „, a declarat Moaiandin pentru Daily Mail.

Din fericire, utilizatorii Facebook pot lua unele măsuri pentru a-și proteja confidențialitatea și pentru a face mult mai greu ca hoții de identitate să le compromită informațiile personale. Pentru început, utilizatorii pot selecta ce prietenipot vizualiza informațiile personale, inclusiv data nașterii, starea relației, numărul de telefon și orașul natal, în secțiunea Despre mine din profilul lor. Acestea pot fi limitate la diferite grupuri de oameni, cum ar fi prietenii, colegii de muncă etc.

Utilizatorii au, de asemenea, opțiunea de a include numărul lor de telefon, dar îl ascund de căutări folosind bara de căutare. Pentru a face acest lucru, utilizatorii pot alege să își ascundă numărul în „Cine mă poate căuta?” setarea în instrumentele filei de confidențialitate și siguranță Facebook.

Parteneri
Doliu în jurnalism! Și-a pierdut viața într-un accident auto
Redactia.ro
Trucurile ingenioase folosite de gospodinele cu experiență. Fasolea va fierbe mult mai repede și ușor
Click.ro
Reacția Kremlinului după alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Ce a transmis purtătorul de cuvânt al lui Putin
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
Filmul de pe Netflix vizionat de peste 20 de milioane de ori în doar câteva zile de la lansare. Toată lumea se înghesuie să îl vadă!
Unica.ro
Selly tratează facultatea cu dispreț. De ce nu vrea să audă de studii superioare
EVZ.ro
Jurnalistă din România, paralizată după ce a mâncat brânză! Ce bacterie conținea: ”M-am trezit și nu am mai putut să merg”
Spynews
Toți proprietarii de mașini trebuie să declare la primărie. Este obligatoriu în România
Capital.ro
Imagine rară cu Silvia Chifiriuc și Petre Roman. Cum au fost surprinși cei doi în Iași. „O pereche minunată”. Petre Roman nu se mai vopsește
Avantaje
LOVITURĂ în SUA! TRUMP ajunge PREȘEDINTE indiferent de VOT. CUTREMUR în AMERICA
Mediaflux
Risc de tsunami în România! Fenomenul ar putea să apară din cauza cutremurelor care au loc pe fundul Mării Negre
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Zodia protejată de Dumnezeu în luna noiembrie 2024. Astrele anunță binecuvântări și oportunități
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro