Autoritățile avertizează toți cetățenii infectați cu COVID-19, care doresc să se externeze mai repede de 14 zile, să aștepte Ambulanța. Un scandal imens a izbucnit într-un spital din București, după ce pacienții susțin că medicul le-a recomandat să plece acasă cu taxiul, deși erau infectați cu COVID-19. Chiar dacă aceștia erau asimptomatici, specialiștii susțin că sunt contagioși și pot transmite virusul mai departe.
Potrivit normelor de siguranță, un pacient infectat cu COVID-19, dar care a fost adus cu Salvarea la spital, trebuie dus acasă, dacă dorește externare după 48 de ore, tot cu Salvarea. Din păcate, regulile par să nu se respecte, motiv pentru care au izbucnit tensiuni la nivel de instituții sanitare și autorități.
Un exemplu care face excepție de la regulă este cel a lui Marian, un pacient asimptomatic care fost testat pozitiv cu COVID-19, la jumătatea lunii august. Acesta a dorit externarea, motiv pentru care a fost invitat de către un medic să plece acasă cu un taxi, în ciuda faptului că pacientul a insistat să fie transportat cu Salvarea.
„Am coborât, am constatat că mai era o persoană externată acolo. Și ne-am trezit că medicul sau persoana care ne-a condus – e posibil să fi fost medicul virusolog, însă în interiorul spitalului toată lumea poartă măști și viziere, mănuși, combinezoane, nu poți să-i recunoști, nu poți să știi cu cine stai de vorbă acolo.
Și persoana a vrut să plece. Și am fost mirați, am spus: bine, ne lăsați aici, în curtea spitalului, ce se întâmplă cu noi? Și a spus: Păi, plecați cu mașina acasă. Și eu am spus: bine, dar noi am fost aduși cu salvarea.
Dacă veneam cu mașina sigur că urcam în mașină și plecam acasă, însă DSP-ul ne-a anunțat încă din prima zi că nu trebuie să folosim niciun alt mod de transport decât ambulanța. Am insistat, persoana respectivă ne-a sugerat să luăm taxiul”, a povestit pentru Digi24, Marian Ivan, fost pacient COVID-19.
În urma acuzațiilor aduse, reprezentanții Spitalului “Victor Babeș” au venit imediat cu un răspuns. Aceștia susțin că nu au la dispoziție decât o Salvare pe care o folosesc pentru transportul pacienților în vederea consultațiilor de specialitate în alte spitale, potrivit unui program de 8h/zi.
Pentru transportul persoanelor externate, spitalul susține că solicită Ambulanțe la numărul 112, iar pacienții sunt nevoiți să aștepte până la sosirea acestora.
„Intenția noastră de a folosi singura ambulanță pe care o deținem pentru transport bolnavi necesită încă timp, pentru că nu avem decât un singur șofer, salvarea este folosită pentru transport în vederea consultațiilor de specialitate în alte spitale și transferuri într-un program de 8 ore/zi”, a declarat Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”, potrivit digi24.
Șeful DSU susține că pacienții testați pozitiv cu noul coronavirus nu ar trebui să părăsească spitalul. Dacă totuși insisită să o facă, Raed Arafat susține că spitalul trebuie să le asigure transportul cu o Ambulanță spre casă. Acesta avertizează oamenii să nu plece de la spital cu mijloacele de transport în comun.
„Este obligația spitalului să rezolve transferul lor la domiciliu, dacă pleacă la domiciliu peste 48 de ore”, a declarat Raed Arafat pentru Digi24.
Fiind întrebat dacă există mașini dedicate acestor transporturi, șeful DSU a subliniat că “dacă nu există, să se aștepte”, argumentând că externarea la domiciliu nu este o prioritate.
„Chiar dacă nu există, se așteaptă. Și aici nu mai este o urgență. Știu că au existat reclamații că au așteptat 2,3,4 ore ca să vină o ambulanță să îi ia, dar astea sunt posibilitățile, aici nu mai vorbim de o urgență, vorbim de externare la domiciliu”, a precizat Arafat.