31 aug. 2020 | 15:39

Cum s-a făcut școală acum 100 de ani, în timpul gripei spaniole. Ce învățăm din istorie, de fapt, după cea mai mare pandemie

Sănătate
Cum s-a făcut școală acum 100 de ani, în timpul gripei spaniole. Ce învățăm din istorie, de fapt, după cea mai mare pandemie
Cum s-a făcut școală acum 100 de ani, în timpul gripei spaniole. Ce învățăm din istorie, de fapt, după cea mai mare pandemie

Cu mult înainte de pandemia de coronavirus, oficialii din domeniul sănătății publice s-au îngrijorat de deschiderea școlilor în perioade de criză contagioasă și de modul de a ajunge la un echilibru corect între bunăstarea copiilor și de a proteja familiile de bolile care pun viața în pericol.

Cum s-a făcut școală acum 100 de ani, în timpul gripei spaniole

În timpul pandemiei de gripă din 1918-1919, când aproximativ 675.000 de oameni au murit doar în Statele Unite, majoritatea școlilor publice au fost închise săptămâni până la luni întregi.

Când a apărut prima dată COVID-19, mulți pediatri i-au avertizat în mod voit pe părinți că micuții lor erau mai în siguranță acasă. În martie, districtele școlare din Statele Unite ale Americii și-au închis ușile și peste 50 de milioane de studenți americani au terminat anul școlar 2019-2020, printr-o varietate de programe de învățare la distanță și de școală la domiciliu. Apoi, Academia Americană de Pediatrie a făcut titluri recomandând ca elevii să se întoarcă la școală în această toamnă, o mișcare care a surprins oficialii guvernului și părinții deopotrivă.

Cu nouă decenii înainte de întâlnirea noastră actuală cu o nouă tulpină de virus gripal, al doilea val mortal al pandemiei de gripă din 1918-19 a lovit Statele Unite. Ca răspuns, majoritatea comunităților urbane au închis școlile publice K-12 pentru o perioadă extinsă de timp, în unele locații, până la cincisprezece săptămâni.

În mod obișnuit, ordinul de a închide școlile a venit târziu în curbele epidemice ale orașelor, săptămâni dacă nu zile după moartea cauzată de gripă și pneumonie. Comenzile de închidere a școlii aproape întotdeauna au fost emise împreună cu alte intervenții non-farmaceutice, cum ar fi carantina, izolarea, interdicțiile adunărilor publice, orele de lucru eșalonate și ordinele de utilizare a măștilor faciale.

Ce învățăm din istorie, de fapt, după cea mai mare pandemie

La fel ca ceea ce s-a întâmplat în 2020, majoritatea școlilor americane s-au închis în timpul pandemiei gripei din 1918. Ușile lor au fost închise până la patru luni, cu unele excepții, pentru a stopa răspândirea bolii. În timpul pandemiei de gripă din 1918, chiar dacă lumea era un loc foarte diferit, discuția a fost la fel de aprinsă.

Această pandemie a ucis aproximativ 50 de milioane de oameni din întreaga lume, inclusiv 675.000 de americani, înainte ca totul să se termine, potrivit Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Dar trei orașe majore, New York, Chicago și New Haven, și-au ținut școlile deschise pe fondul întrebărilor valabile și al preocupărilor legate de siguranță.

Cum s-a făcut școală acum 100 de ani, în timpul gripei spaniole. Ce învățăm din istorie, de fapt, după cea mai mare pandemie

Cum s-a făcut școală acum 100 de ani, în timpul gripei spaniole. Ce învățăm din istorie, de fapt, după cea mai mare pandemie

Deciziile oficialilor din domeniul sănătății din aceste orașe s-au bazat în mare parte pe ipoteza oficialilor din domeniul sănătății publice conform căreia elevii erau mai în siguranță și mai bine la școală. La urma urmei, a fost culmea erei progresiste, cu accent pe igiena în școli și mai multe asistente pentru fiecare elev decât se poate crede acum. New York a avut aproape 1 milion de copii școlari în 1918 și aproximativ 75% dintre ei au trăit în locuințe, în condiții aglomerate, adesea nesanitare, potrivit unui articol din 2010 în Public Health Reports, jurnalul oficial al chirurgului general al SUA și Sănătate Publică din SUA.

„Pentru studenții din cartierele locative, școala oferea un mediu curat, bine ventilat, unde profesorii, asistentele și medicii practicau deja, și se documentau, inspecții medicale de rutină, amănunțite”, potrivit articolului Rapoarte de sănătate publică.

Orașul a fost unul dintre cele mai greu afectate de gripă, a spus dr. Howard Markel, istoric medical și director al Centrului pentru Istoria Medicinii de la Universitatea din Michigan, coautor al articolului din 2010 din Rapoartele de sănătate publică.

„Copiii își părăsesc casele adesea nesanitare pentru clădiri școlare mari, curate și aerisite, unde există întotdeauna un sistem de inspecție și examinare aplicat”, a declarat comisarul de sănătate din New York, Dr. Royal S. Copeland.

Studenții nu aveau voie să se adune în afara școlii și trebuiau să-i raporteze profesorului imediat, potrivit Copeland. Profesorii au verificat studenții pentru orice semne de gripă, iar elevii care aveau simptome au fost izolați. Dacă studenții ar fi avut febră, cineva de la departamentul de sănătate i-ar fi dus acasă, iar oficialul sanitar judeca dacă condițiile sunt potrivite pentru „izolare și îngrijire”, potrivit Rapoartelor de sănătate publică. Dacă nu, erau trimiși la un spital.

Argumentul de la Chicago pentru a lăsa școlile deschise pentru 500.000 de elevi a fost același, păstrarea școlilor deschise îi ținea pe copii pe stradă și departe de adulții infectați, raționamentul continuând o bună bucată de vreme. Dacă distanțarea socială ar fi fost de ajutor atunci, ar fi fost mai ușor prin faptul că absenteismul în școli a crescut în timpul pandemiei, poate din cauza a ceea ce un oficial de sănătate publică din Chicago a numit „flupobie” în rândul părinților.

O parte a strategiei din Chicago a fost să asigure circulația aerului curat. Camerele școlilor au fost supraîncălzite în timpul iernii, astfel încât ferestrele să poată rămâne deschise în orice moment, potrivit unui document din 1918 al Departamentului de Sănătate din Chicago. Lucrarea a concluzionat că o analiză a datelor a arătat că „decizia de menținere a școlilor din acest oraș deschise în timpul epidemiei de gripă a fost justificată”.

Markel, care alături de alți cercetători au examinat datele și înregistrările istorice în ceea ce privește răspunsul a 43 de orașe la pandemia din 1918, nu este la fel de convins. Cercetările au arătat că orașele care au pus în aplicare carantinarea și izolarea, închiderea școlilor și interdicțiile la adunările publice au fost cele mai bune.

„Orașele care au făcut mai mult de una dintre aceste măsuri s-au descurcat mai bine. Închiderea școlilor a făcut parte din această contribuție „, a spus Markel.

Experții în sănătate publică, inclusiv Markel, indică rapid că Covid-19 nu este gripa, care a fost o boală binecunoscută în 1918. Mai sunt multe de aflat despre noul coronavirus și boala pe care o provoacă, Covid-19.

Parteneri
De ce s-a stins, de fapt, actorul Mircea Diaconu. Fiica sa vine cu dezvăluiri cutremurătoare. "Am sufletul sfâșiat"
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Deținuții vor lucra pe viitoarele şantiere de autostrăzi şi drumuri expres. Vor primi bani, iar pedeapsa li se va reduce
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Care este 'marele păcat' pe care credincioșii îl fac în Ajunul Crăciunului. Preotul Vasile Ioana avertizează: 'Dragii mei, vă implor! Nu se face!'
Unica.ro
Se schimbă harta României. UDMR a anunțat deja
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
România NU scapă de Călin Georgescu. Crin Antonescu aruncă bomba. Abia asta e periculos
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum arată mama lui Marcel de la Insula Iubirii. Cum a surprins-o fosta ispită masculină chiar în aeroport înainte de căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro