Sâmbătă, 25 mai, în România s-a produs iar un cutremur puternic, de această dată în județul Buzău. Seismul a avut 3,7 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 123 de kilometri.
Potrivit Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizică a Pământului. cutremurul s-a produs la ora 12:12, la o adâncime de 123 de kilometri, în zona Buzăului.
Conform site-ului instituției menționate, săptămâna aceasta (20 – 26 mai), s-au mai înregistrat încă trei cutremure în zona județului Buzău. Unul a fost chiar ieri, 24 mai, și a avut o intensitate de doar 2,7 grade pe scara Richter. Celelalte două s-au produs în ziua de 22 mai, unul dintre ele având 4,1 grade, destul de puternic, iar celălalt, doar 2,3 grade.
Tot în această săptămână s-au mai înregistrat două cutremure în județul Vrancea, considerat polul seismelor de la noi din țară. În general, au loc seisme periodice, dar majoritatea aproape că nici nu se simt. Cert este că plăcile tectonice sunt în permanentă mișcare, așa că nu trebuie să ia pe nimeni prin surprindere. Având în vedere că ele nu pot fi prevăzute cu mult timp înainte, un cutremur de mare magnitudine poate avea loc în orice zi la orice oră.
În ceea ce privește seismul puternic de miercuri, 22 mai, acesta a avut loc în apropierea următoarelor orașe: Nehoiu (16km), Covasna (31km), Întorsura Buzăului (32km), Târgu Secuiesc (46km), Vălenii de Munte (49km). Acesta s-a produs la o adâncime de 150 kilometri.
Cel mai puternic seism din acest an s-a produs pe data de 9 ianuarie și a avut magnitudinea 4,4 pe scara Richter.
Cel mai important lucru este să nu te panichezi și să nu o iei la fugă pe scări, mai ales dacă în acel moment te afli într-o clădire cu etaje. Și, sub nicio formă, nu folosi liftul nici în timpul, dar nici la scurt timp după cutremur.
Dacă seismul e puternic, adăpostește-te sub o masă, un birou sau o piesă de mobilier unde ai capul și restul corpului ferite de posibile dărâmături.
Dacă ești afară, îndepărtează-te de clădirile înalte, de stâlpi sau de orice altă structură înaltă.