O nouă previziune sumbră în ceea ce priveşte coronavirusul în România! Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a explicat ce se va întâmpla în România după redeschiderea şcolilor în sistem normal. Mesajul acestuia către părinţi.
Veştile rele în ceea ce priveşte coronavirusul nu par să se mai oprească. Profesorul Alexandru Rafila a explicat că va exista o creştere a numărului de cazuri COVID-19. Acesta a făcut o paralelă cu ţări precum Germania şi a precizat că este important să nu existe o explozie de infectări.
„În Germania, se înregistrează cazuri, dar nu este o explozie. Din cele circa 850 de școli care au fost deschise au apărut circa 41 de cazuri, ceea ce înseamnă 5%. S-a observat că în țările unde au reînceput activitățile școlare a existat o anumită creștere a numărului de cazuri. Important e că această creștere să fie redusă și să permită desfășurarea activităților școlare fără întrerupere. Sau doar punctual întrerupere doar într-o anumită clasă în care s-au înregistrat un caz sau două”, a declarat Rafila, la Antena 3.
Mai mult, președintele Societății Române de Microbiologie a explicat că trebuie să acceptăm existenţa virusului şi să fim conştienţi că, odată redeschise şcolile, va creşte şi numărul de îmbolnăviri în rândul copiilor.
“Trebuie să încercăm să înțelegem lucrurile acestea și să nu le dramatizăm. Cred că asta treuie să fie filosofia. Boala nu poate să fie total exclusă dintr-o comunitate de copii. Pot apărea cazuri, nu e nicio nenorocire – copiii fac în marea lor majoritate forme ușoare ale bolii. De exemplu, copiii de până la 10 ani doar în proporție de 0,1% necesită spitalizare și atunci ei trebuie pur și simplu izolați pe durata bolii după care se vor reîntoarce în colectivitate”, a mai declarat doctorul.
Momentan, întreaga lume aşteaptă vaccinul împotriva COVID-19 pentru a reveni la normal. În lipsa acestuia, explică Alexandru Rafila, ar dura 15 ani pentru ca populaţia României să fie imunizată natural.
“Datele preliminare ale studiului de prevalență privind gradul de răspândire a infecției SARS-CoV- 2 în populația României arată că între 2% și 2,5% din români au trecut prin boală. În cifre, acest lucru înseamnă că aproximativ 500.000 de români au contractat deja virusul, de aproape șapte ori mai mult decât cazurile înregistrate oficial, 75.000.
La un ritm de îmbolnăvire de 500.000 de oameni la șase luni, de când România se confruntă cu coronavirusul, respectiv un milion de cazuri pe an, ar dura circa 15 ani până când măcar trei sferturi din populația României să se imunizeze pe cale naturală, astfel încât să oprească răspândirea virusului”, a spus Rafila.