25 octombrie 2020 poate fi numită ”Ziua Judecății”, fiind termenul de scadență a obligațiilor fiscale din perioada pandemiei de COVID-19.
25 octombrie este data de la care se vor calcula majorări de întârziere pentru debitele neachitate, iar inspectorii din cadrul ANAF vor avea undă verde la acțiunile de executare silită pe care intenționează să le întreprindă în vederea recuperării arieratelor bugetare.
Tot începând cu această dată, serviciile de evidență pe plătitori din cadrul administrațiilor fiscale pot emite hotărâri privind obligațiile fiscale accesorii, anume dobânzi și penalități de întârziere, pentru debitele acumulate ulterior datei de 21 martie, rămase neachitate.
Recent, a apărut procedura de anulare a obligațiilor fiscale accesorii aferente debitelor aflate în sold la 31 martie 2020. Totodată, OUG 99/2020 a venit cu o serie de facilități fiscale și prelungiri de termen, în scopul de a ușura povara fiscală a firmelor afectare de criza sanitară. Așadar, până la 25 octombrie 2020, se suspendă ori nu începe executarea silită a creanțelor bugetare și nici nu se calculează accesorii pentru debitele făcute din 21 martie.
Potrivit profit.ro, contribuabilii obligați la plata impozitului specific unor activități, pentru anul curent, nu datorează impozit specific pentru o perioadă de 90 de zile calculate de la data de 25 iunie 2020. Astfel, contribuabilii plătitori de impozit specific ce întrerup activitatea total sau parțial ca urmare a stării de urgență, scad și perioada în care au întrerupt activitatea, parțial sau total, ca urmare a acestei etape.
Indiferent de măsurile active luate de stat în vederea diminuării efectelor crizei generate de pandemie, după 25 octombrie, situația devine sensibilă pentru multe societăți, care vor intra într-un foc de proceduri de executare silită, ce constă în somații, popriri pe conturi ori pe sume datorate, cât și sechestrarea unor bunuri imobile sau mobile.