Există, în acest moment, în România, două legi care formează cadrul legal de funcționare a polițelor RCA, este vorba de Legea 132/2017 și Legea 236/2018 privind Asigurarea de răspundere civilă din România. Din ultimele informații, aflăm că România este obligată de UE să modifice legislaţia RCA. asta înseamnă modificări și la valoarea polițelor.
Noua modificare gândită de Ministerul de finanțe, conform surselor, va da mână liberă operatorilor asigurători în ceea ce priveşte anumite cheltuieli incluse în tarife, rezultatul acestei mutări fiind ridicarea costurilor polițelor RCA către clienții finali.
Ministerul dorește să abroge din legislație anumite prevederi ce limitează cheltuielile administrative şi de vânzare ale poliţei de asigurare. Aceste cheltuieli administrative, prin modificările dorite de autorități, vor pot fi incluse de către asigurători în calculul tarifelor de primă.
În același timp le va da operatorilor asiguratori noi pârghii de calcul, asta însemnând că un asigurator va putea folosi criterii de risc, indici de încărcare, coeficienţi de corecţie ți orice alte metode de ajustare a tarifelor de primă. Toate aceste noi pârghii se vor utiliza de asigurator doar cu respectarea principiilor general acceptate. Legislaţia actuală se referă la coeficienţi de majorare şi/sau corecţie.
”Prezentul proiect se va pune în acord a prevederilor din cuprinsul Legii nr. 132/2017 ce reglementează modul de distribuire a contractelor RCA cu prevederile Legii nr. 236/2018 privind distribuţia de asigurări, acestea intrând în vigoare ulterior publicării legii RCA. Astfel, se reglementează la art.6 alin. (3) asumarea răspunderii pentru emiterea tuturor contractelor RCA indiferent de canalul de distribuţie utilizat, fie direct sau prin intermediarii de asigurări sau de asigurări auxiliare, definiţi conform Legii 236/2018.”, se precizează în propunerea Ministerului de Finanțe.
Ministerul a fost obligat să vină cu această propunere de modificare a celor două cadre legale, în urma Avizului motivat în data de 25.07.2019 emis de către Comisia Europeană, dar și datorită faptului că România a promis că-și va îndeplini obligaţiile şi să respecte termenii impuși de rezolvare a acestor modificări.