O metodă de înșelătorie folosită în România a revenit în atenție, după ce mulți români au spus că au fost înșelați recent. Vorbim despre înșelăciunea ”acoperișul”. Victimele sunt atrase de prețurile foarte mici care le sunt prezentate inițial de meseriași, însă ajung să plătească de 10 ori mai mult.
Cei care vin cu ofertele de nerefuzat sunt romii gabori, care atrag astfel victimele. În general, cei mai mulți care cad în plasa gaborilor sunt pensionari singuri, care vor să-și repare acoperișul, însă la un preț accesibil. Nu știu însă că la sfârșit vor plăti mult mai mult.
Romii care promit astfel de servicii au început să distribuie masiv flyere cu ofertele extrem de atractive pentru repararea caselor și a acoperișurilor. În plus, escrocii le oferă, pe hârtie doar, discounturi suplimentare pensionarilor. Țeparii se laudă cu prețuri extrem de mici față de media pieței și multe servicii gratuite.
Odată contactați telefonic, romii se prezintă sub nume și profesii false. Ca să nu-i sperie pe clienți, la discuțiile inițiale și semnarea contractului trimit membrii ai grupării cu aspect îngrijit, care se dau drept ingineri. De cele mai mult ori, aceștia evită să comunice prețul lucrării, ci doar un cost per mp, în schimb solicită un avans.
De cele mai multe ori, prețurile finale sunt de câteva ori mai mari. Oamenii sunt intimidați, șantajați și amenințați să achite sumele abuzive și de cele mai multe ori nu depun plângere la poliție de teama romilor.
În 2017, un constănțean a fost obligat să achite 40.000 de lei, deși costul inițial era de 4.000 de lei. El i-a reclamat la poliție pe romi, iar procurorii i-au trimis în judecată pentru constituirea unui grup infracţional, şantaj, ameninţare şi alte infracţiuni. Anchetatorii au descoperit alte 23 de victime ale acestei înșelătorii. Mulți însă sunt lăsați în libertate.
„Autorităţile sunt pe mână cu ei, nu le fac nimic. Între timp s-au rafinat şi oferă contracte. În contract nu scriu preţul, ci doar lista de preţuri ceea ce duce la sume astronomice pentru care ei au semi-acoperire legală. Sunt violenţi şi se vor întoarce, nu va faceţi iluzii. Instituţiile statului nu păzesc cetăţeanul şi nu fac investigaţii legate de aceşti gabori.
Eu nu sunt cineva care să fie capabilă să se ţigănească şi am luat-o rău la bani. Când am sunat la instituţii, mi s-a spus că nu mă va proteja nimeni de ei dacă merg martor”, spune o victimă a reţelei de ”gabori”.