Statul a cheltuit până acum aproximativ un miliard de euro pentru combaterea epidemiei de coronavirus. Cheltuielile realizate pentru combaterea epidemiei de coronavirus, până la data de 30 iunie 2020, de la bugetul de stat, bugetele locale şi bugetul asigurărilor de şomaj se ridică la 5 miliarde de lei, arată un comunicat al Curţii de Conturi.
România a cheltuit pe la sfârșitul lunii iunie 5 miliarde de lei pentru combaterea epidemiei de coronavirus, a informat, marți, Curtea de Conturi. Instituţia a finalizat şi a înaintat Parlamentului României raportul special privind gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgenţă.
Documentul are la bază un control amplu, care a fost desfăşurat în perioada mai-iulie 2020, la 949 de entităţi din administraţia publică centrală şi locală. Astfel, pentru a răspunde eficient şi rapid solicitării Parlamentului, instituţia supremă de audit a mobilizat peste 700 de auditori publici externi.
Principalele informaţii din raport sunt despre cheltuielile realizate pentru combaterea epidemiei de coronavirus, până la 30 iunie 2020, de la bugetul de stat, bugetele locale şi bugetul asigurărilor de şomaj, acestea ridicându-se la 5 miliarde de lei.
Din această sumă, de 5 miliarde de lei, 73% reprezintă plata indemnizaţiei acordate pe perioada suspendării contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului (3,69 miliarde de lei), 13% sunt indemnizaţiile acordate altor categorii de personal ale căror activităţi au fost întrerupte ori s-au derulat la un nivel foarte scăzut (662 de milioane de lei), iar 5,3% vizează cheltuielile privind stocurile de urgenţă medicală (266 de milioane de lei). Restul banilor au fost cheltuiți pentru stimulentul de risc şi alte cheltuieli specifice perioadei din starea de urgenţă.
De asemenea, la finanţarea publică a cheltuielilor destinate prevenirii şi combaterii epidemiei de coronavirus se adaugă donaţiile şi sponsorizările, în bani sau în natură, primite de instituţiile publice.
Astfel, entităţile auditate de Curtea de Conturi au primit şi înregistrat donaţii şi sponsorizări în valoare de 214,7 milioane de lei, ceea ce reprezintă aproximativ 44,4 milioane de euro. Impactul financiar estimat de auditorii Curții de Conturi în urma acţiunilor de control este compus din venituri suplimentare, prejudicii şi abateri financiar contabile.
Astfel, veniturile suplimentare estimate se ridică la 647.000 de lei. Abaterile financiar contabile estimate pentru perioada supusă controlului sunt de 659 de milioane de lei, în timp ce prejudiciile sunt de 38,3 milioane de lei.
Documentul Curții de Conturi prezintă şi o serie de exemple de bune practici ale entităţilor publice care au gestionat optim resursele puse la dispoziţie în perioada stării de urgenţă impusă de epidemia de coronavirus.