3000 de euro dacă te infectezi cu coronavirus. Ce țară oferă banii și în ce condiții

3000 de euro dacă te infectezi cu coronavirus. Ce țară oferă banii și în ce condiții
3000 de euro dacă te infectezi cu coronavirus. Ce țară oferă banii și în ce condiții

Pe 19 iunie, guvernul Uzbekistan a anunțat plata a 3.000 de dolari. Această măsură face parte dintr-un program de securitate a sănătății care vizează încurajarea unei redresări rapide a turismului, chiar dacă industria a fost afectată puternic de criza de sănătate.

3000 de euro dacă te infectezi cu coronavirus

Cu toate acestea, turiștii încă nu au voie să intre în Uzbekistan, în timp ce țara se poate confrunta cu o revenire a epidemiei. Cum pot reveni turiștii în fața unei pandemii globale și restricții de călătorie? În Uzbekistan, guvernul speră să rezolve această problemă. Pe 19 iunie, președintele Shavkat Mirziyoyev a semnat o rezoluție care vizează încurajarea reluării turismului în țară, după cum a transmis Uzbekistan 24 TV. Această rezoluție introduce un program de securitate a sănătății, denumit „călătorie sigură garantată de Uzbekistan”, care prevede plata a 3.000 de dolari pentru turiștii care sunt infectați cu coronavirus în Uzbekistan. Cu toate acestea, această compensație în caz de boală va fi oferită doar turiștilor străini care sosesc în Uzbekistan ca parte a unei călătorii organizate de o agenție locală.

Mai multe alte evenimente au fost anunțate ca parte a programului Uzbekistan – călătorie sigură garantată. Pentru a găzdui turiști străini, veți avea nevoie, în special, de un certificat de securitate sanitară. Certificatul va fi eliberat de Comitetul de stat din Uzbekistan pentru turism. Specialiștii din industrie care au primit prețiosul susan vor fi incluși în registrul programului „Uzbekistan – călătoria sigură este garantată” și vor putea primi turiști.

Ce țară oferă banii și în ce condiții

Înainte de debutul crizei de sănătate și închiderea frontierelor externe, la 16 martie anul trecut, sectorul turistic al Uzbekistanului era în plină funcționare. Într-adevăr, potrivit datelor oficiale, 6,7 milioane de persoane au vizitat țara în 2019, față de 5,3 milioane în 2018, o creștere de 21%. Această creștere rapidă a fost facilitată de politica de deschidere la turism. Așadar, în februarie 2019, Uzbekistan a eliberat cetățeni din 45 de țări din vize.

Închiderea granițelor a dus aproape la blocarea industriei turismului din Uzbekistan. Potrivit presei Fergana News, 1.500 de operatori turistici, 1.200 de hoteluri și peste 250.000 de ghizi, artizani, restauratori și lucrători din transporturi au încetat să funcționeze din cauza lipsei de clienți. Însuși președintele Uzbekistanului a recunoscut că peste 250.000 de oameni au fost „grav afectați” de prăbușirea turismului.

Pentru a evita prea multe falimente, autoritățile au reacționat rapid. Pe 27 mai, președintele Uzbekistanului, Shavkat Mirziyoyev, a promis că va lua măsuri pentru a ajuta această industrie. Astfel, antreprenorii din sectorul turistic și hotelier sunt scutiți de la plata impozitului pe proprietate și a impozitului turistic până la sfârșitul anului 2020. În plus, hotelurile vor primi subvenții directe ale guvernului.

3000 de euro dacă te infectezi cu coronavirus. Ce țară oferă banii și în ce condiții
3000 de euro dacă te infectezi cu coronavirus. Ce țară oferă banii și în ce condiții

Cu toate acestea, aceste transferuri de marfă nu vor fi suficiente dacă turiștii nu se întorc. Astfel, planul de „călătorie sigură garantată de Uzbekistan” a fost conceput pentru a liniști turiștii străini și pentru a asigura revenirea acestora imediat ce se vor deschide granițele. Cu toate acestea, în ciuda implementării acestui program, guvernul Uzbekistan nu a confirmat încă data deschiderii țării la turismul internațional.

Într-adevăr, deși frontierele aeriene uzbece au fost parțial deschise la 15 iunie, guvernul a impus restricții semnificative. În prezent, doar anumite grupuri de cetățeni străini pot intra în țară, inclusiv experți implicați în proiecte de investiții sau persoane care trăiesc în Uzbekistan, cu condiția să fi trăit în țări a căror situație epidemiologică este considerată „stabilă”. Între timp, turiștii nu sunt încă incluși în lista persoanelor admise pe teritoriul Uzbekistanului.

Cu toate acestea, rămâne o strălucire a speranței pentru industria turismului: unele companii aeriene străine și-au exprimat disponibilitatea de a relua zborurile către Tașkent, indicând că în curând va putea începe o recuperare tentativă. Luni, 22 iunie, pe site-ul său web, compania aeriană națională turcă Turkish Airlines și-a anunțat intenția de a efectua patru zboruri pe săptămână între Turcia și Uzbekistan, începând cu 1 iulie.

În ciuda creșterii numărului de cazuri, guvernul a ridicat unele restricții la 15 iunie. Cafenele, restaurantele și magazinele de îmbrăcăminte s-au redeschis în unele zone, în timp ce sectorul construcțiilor a fost relansat. Cu toate acestea, pe 14 iunie, autoritățile au anunțat că împărțirea țării în trei zone (verde, galben și roșu), în funcție de gravitatea situației sanitare, va rămâne în vigoare până la cel puțin 1 august.

 

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI