10 aug. 2020 | 15:38

Cum poți dona plasmă, dacă te-ai vindecat de COVID-19. Condiția obligatorie

Sănătate
Cum poți dona plasmă, dacă te-ai vindecat de COVID-19. Condiția obligatorie
Cum poți dona plasmă, dacă te-ai vindecat de COVID-19. Condiția obligatorie

Dacă ești complet recuperat de la un diagnostic COVID-19 verificat, plasma din sângele tău poate conține anticorpi COVID-19 care pot ataca virusul. Această plasmă convalescentă este evaluată ca un posibil tratament pentru pacienții cu COVID-19 bolnavi în prezent, astfel încât donația ar putea ajuta la salvarea vieții pacienților care se confruntă cu această boală.

Cum poți dona plasmă, dacă te-ai vindecat de COVID-19

Suntem cu toții în această stare ciudată, confuză, de a ne simți neputincioși, vrem să ajutăm, dar cel mai util lucru pe care îl putem face orice este să rămânem acasă. Dar cum rămâne cu persoanele care s-au recuperat după infectarea cu coronavirus și cel mai probabil au un anumit nivel de imunitate? Mai putem face ceva? Da, dar cu multe avertismente. Deși consensul emergent este că pacienții recuperați vor avea, cel mai probabil, imunitate de ceva timp, ceea ce înseamnă că nu pot răspândi boala prin tuse, strănut sau respirație, este totuși posibil să o transmită prin contact, precum atingerea unei suprafețe cu virusul și transferul acesteia în altă parte.

În timp ce Covid-19, boala cauzată de coronavirus, a consumat psihicul public, alte boli virale, precum gripa, continuă să se întâmple. Cu toate acestea, există modalități de a ajuta ca persoanele recuperate să fie adecvate în mod unic, atât timp cât luați măsurile de precauție necesare. Înainte de a face ceva, așteptați cel puțin 14 zile de la data ultimului simptom. Aceasta este perioada necesară pentru a fi eligibil pentru a dona plasmă convalescentă, dar oferă și un tampon, astfel încât să nu răspândiți involuntar boala în timp ce sunteți încă infectat.

Cum poți dona plasmă, dacă te-ai vindecat de COVID-19. Condiția obligatorie

Cum poți dona plasmă, dacă te-ai vindecat de COVID-19. Condiția obligatorie

Într-un studiu publicat în ”The American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine”, cercetătorii au descoperit că „jumătate dintre pacienții tratați pentru infecția cu Covid-19 ușoară aveau încă coronavirus până la opt zile după dispariția simptomelor”.

Cel puțin, orientările actuale din Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor sfătuiesc persoanele care se recuperează să continue autoizolarea cel puțin șapte zile după apariția simptomelor și cel puțin trei zile după dispariția febrei fără ajutorul medicamentelor și simptomelor respiratorii arată îmbunătățire și continuă să porți o mască nonmedicală în public. Acesta este cel mai important lucru pe care pacienții recuperați îl pot face pentru a ajuta. Odată ce o persoană se recuperează de la Covid-19, sângele său conține anticorpi în plasma sa care pot lupta împotriva virusului. Anticorpii aceștia pot fi extrasi din sângele unui donator și dați unui pacient grav bolnav prin transfuzie, cu speranța că anticorpii donatorului vor ajuta pacientul să se recupereze.

Utilizarea plasmei convalescente, plasmă de la persoane convalescente sau de recuperare, pentru a trata bolile a fost de aproximativ un secol, deoarece medicii au folosit procesul de a trata pacienții până la gripa spaniolă în 1918. Mai recent, tratamentul a fost utilizat la pacienții cu poliomielită, rujeolă, SARS și alte boli, și există dovezi anecdotice și date noi care arată că ar putea fi eficient în tratarea pacienților cu cazuri severe de Covid-19, potrivit Dr. Pampee Young, ofițer medical principal al americanului Crucea Rosie. Cu toate acestea, nu există încă dovezi concludente, dacă procedura va fi eficientă în tratarea Covid-19, iar procesul este foarte timpuriu.

Condiția obligatorie pentru a deveni donor de plasmă

Poți deveni donor de plasmă pentru pacienții cu coronavirus dacă îndepliniți anumite cerințe de eligibilitate de donare de sânge obișnuite și plasmă convalescentă.

„Cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 vor fi:

– semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru  transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;

-prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infectie cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii.

-încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale;

-intervalul între 2 donări de plasmă succesive este de cel puțin 14 zile.

Cum poți dona plasmă, dacă te-ai vindecat de COVID-19. Condiția obligatorie

Cum poți dona plasmă, dacă te-ai vindecat de COVID-19. Condiția obligatorie

Modificările  urmăresc  creșterea numărului persoanelor vindecate COVID-19 care pot să doneze sânge/plasmă, precum și a numărului pacienților critici din ATI care pot să primească plasmă. Mai mult, Ministerul Sănătății va contribui cu date în platfomă de raportare a datelor privind recoltarea de sânge total/plasmă de la donatori vindecați de COVID-19 pusă la dispoziția statelor membre de către Comisia Europenă- EU CCP Database. Informațiile vor fi utilizate pentru consolidarea dovezilor la nivel UE privind siguranța și eficacitatea acestei terapii.

Ordinul MS stabilește  responsabilitățile privind transmiterea informațiilor în baza de date a UE. Recoltarea se va realiza cu respectarea standardelor actuale din legislația națională în domeniul transfuziei sanguine pentru colectarea, testarea, prelucrarea, stocarea și distribuirea sângelui și a componentelor sanguine, respectând totodată principiului donării voluntare neremunerate și ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distributia si utilizarea monitorizata a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19.

Plasma se va administra doar pacienților critici infectati, cu vârsta de cel putin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasma convalescenta COVID-19 prin semnarea consimțământului informat și care îndeplinesc o serie de criterii specifice. Conform datelor INHT, până în prezent au fost înregistrați peste 490 donatori, iar centrele de transfuzie sanguină au  distribuit către spitale un număr de 463 unități de plasmă de la donatori vindecați de Covid 19”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Momentul în care Ucraina a atacat cu drone fabrica de maioneză EFKO din Belgorod. Care e semnificația acestei acțiuni militare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Exclusiv. Iubita lui Bromania, iritată în plină stradă. Cum a fost surprinsă Fabiola
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi obligați
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
PAPARAZZI. Ce face SORIN BROTNEI după ce a CÂȘTIGAT ASIA EXPRESS! IMAGINI de....
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro