06 aug. 2020 | 08:35

Top 10 lucruri despre care nu știai la ce se folosesc. Te lovești zilnic de ele

Diverse
Top 10 lucruri despre care nu știai la ce se folosesc. Te lovești zilnic de ele
Top 10 lucruri despre care nu știai la ce se folosesc. Te lovești zilnic de ele

Când oamenii au început să dezvolte instrumente pentru a-și ușura viața, fiecare mic detaliu al unui instrument avea un scop specific. Nimic din ceea ce au făcut nu a fost întâmplător sau pur și simplu de dragul de a fi fost făcut. Chiar și ceea ce era menit să fie o operă de artă avea un scop specific care avea legătură fie cu credințele religioase, fie cu activitățile comune de zi cu zi. Totul era intenționat făcut și nimic nu era abstract.

Top 10 lucruri despre care nu știai la ce se folosesc

Acest lucru are sens atunci când aveți în vedere cât de puține materii prime au fost utilizate și că tot ceea ce utilizați dvs. trebuia să fie recoltate cu atenție sau strânse manual. De la cutiile de băuturi răcoritoare și deschizătoare până la cusături și mașini de măsurat banda, există mici detalii în design care pot părea la început pur estetice, dar care servesc de fapt un scop foarte util. Uneori, scopul lor poate părea chiar evident, dar în realitate, scopul produsului este ceva la care nu te-ai gândit niciodată.

Top 10 lucruri despre care nu știai la ce se folosesc. Te lovești zilnic de ele

Top 10 lucruri despre care nu știai la ce se folosesc. Te lovești zilnic de ele

1. Al cincilea buzunar de la blugi

Este posibil să fi observat că o mulțime de blugi vin cu un buzunar mic în partea laterală cunoscută sub numele de al cincilea buzunar. În timp ce milioane de oameni au găsit mii de utilizări diferite pentru acesta, de la depozitarea numerarului pliat până la scoaterea unui băț de balsam pentru buze, acest buzunar mic a fost de fapt conceput având în minte un articol foarte specific, și anume ceasul de buzunar. Blugii au fost pantalonii la alegere pentru minerii din California, la mijlocul anilor 1800, iar unul dintre cele mai importante obiecte pe care le țineau era ceasul de buzunar, care era în general delicat și foarte scump. Al cincilea buzunar a fost conceput pentru a-și proteja ceasurile de buzunar scumpe, păstrându-l în siguranță.

2. Nituri metalice de pe blugi

Da, credeți sau nu, toate acele mici nituri metalice pe care le aveți la blugi au un scop. Nu sunt doar acolo pentru a aduce un aer deosebit vestimentar, ci sunt fixate strategic în zonele în care blugii obișnuiau să se destrame. În timp ce blugii sunt vânduți mai mult pentru felul în care ne fac pălăriile în zilele noastre, acestea au devenit inițial populare în rândul clasei muncitoare precum fermieri, mineri, crescători, muncitori și altele asemenea categorii. Pentru a nu-și rupe hainele de lucru, au folosit niturile unde erau cel mai probabil să se smulgă pentru a le oferi o viață mai lungă blugilor.

3. Autocolante pe fructe

Stickerele pe fructe marchează țara și producătorul, dar puțini știu ce înseamnă numerele de pe autocolante. Dacă există 4 cifre, iar prima este 4, înseamnă că fructul a fost pulverizat cu pesticide. Dacă există 5 cifre și prima este 9, fructul a fost crescut organic. Dacă există 5 cifre și prima este de 8, fructul a fost modificat genetic.

4. Gaura din gogoașă

Această gustare atât de frecvent consumată în orașele moderne are, de fapt, o vechime de sute de ani. Azi cofetarii pot prepara produse de patiserie delicioase de orice formă și dimensiune. Dar, în trecut, era dificil să obții marginile și mijlocul unei plăcinte la fel de coapte. De aceea, brutarii au inventat această formă care nu a cauzat probleme.

5. Gaura din capacul unui pix

Îți amintești că te-ai întrebat ce era gaura minusculă din capacul stiloului pentru copii? În timp ce mulți au rezumat-o la un mod ciudat de a menține cerneala curgătoare, există de fapt o explicație mult mai atentă. Producătorii de stilouri care sunt atât de omniprezente în viața noastră au înțeles că micuții ar putea ajunge cu aceste pericole sufocante în gură într-o zi. Au luat măsuri pentru a-i împiedica să se sufoce, introducând o gaură în capac, astfel încât dacă cineva ar înghiții acest capac și i-ar rămâne blocat în gât, să poată încă respira aer în plămâni.

6. Marginile desenate cu roșu pe un caiet

Inițial, marginile nu au fost făcute pentru a oferi spațiu pentru notele indignate ale profesorilor. Adevărul este că, în trecut, cărțile au căzut adesea victime șoarecilor și șobolanilor cărora le plăcea să roadă hârtia. Pentru a nu lăsa rozătoarele să mănânce părți de informație împreună cu hârtia, oamenii au început să lase spații goale la margini, unde se întâmpla cel mai probabil să se producă paguba.

7. Jumătățile de centuri

Această mică bucată de pânză sau piele poate fi văzută pe spatele multor paltoane și jachete. Jumătățile de centuri au apărut pentru prima dată pe pălăriile militare cu secole în urmă. În acea perioadă, hainele erau grozav de largi și trebuiau adaptate cu bucăți de pânză. Noaptea, materialul respectiv putea fi desfăcut și mantaua era folosită ca pătură. Timpurile s-au schimbat, dar bucata aceea de material a rămas și astăzi.

8. Găuri în lacăte

Lacătele sunt adesea folosite pentru a bloca ușile și porțile. Puțini oameni cunosc scopul micii găuri din partea de jos, este făcut pentru turnarea uleiului de motor în interior. După această procedură simplă, cheia nu se va bloca și va putea fi folosită fără nicio dificultate.

9. Striațiile de pe marginea unor monede

Șanțurile de pe marginile monedelor au apărut la începutul secolului al XVI-lea. În acel moment, oamenii tăiau adesea cantități mici de metal prețios din monede pentru a le vinde. Pentru a combate această practică, a fost introdus un proces special cunoscut sub numele de reeding. A constat în sculptarea unei serii de caneluri pe marginile monedelor, astfel încât să fie ușor de văzut dacă o monedă a fost manipulată. Aproape nimeni nu mai are monede în zilele noastre, dar reed-ul rămâne o tradiție de lungă durată.

10. Dungile de pe mufele pentru căști

Cu siguranță ați observat că toate mufele pentru căști au 2 sau 3 dungi pe ele. Nu sunt făcute doar pentru decorare: există fire care merg către ambele căști din fiecare bandă, iar dacă nu ar fi acolo, auziți sunete care provin doar din una dintre căști, cu alte cuvinte ajută ca semnalul din căști să fie stereo.

Te lovești zilnic de ele, dar nu știai la ce folosesc

În viața noastră de zi cu zi, suntem înconjurați de o mulțime de obiecte care par atât de comune încât nici măcar nu ne oprim să ne gândim de ce sunt cu adevărat necesare și cum au apărut. Multe obiecte comune pe care le vedem în fiecare zi au caracteristici secrete care pot face tot felul de lucruri interesante. Nu ai idee că sunt acolo. Acele mici butoane de pe blugi, acele semne de pe pneurile tale și fila de la sfârșitul benzii de măsurare. Știi despre ce vorbim. Dar nu știi exact ce fac. Într-un final ai aflat la ce se folosesc, așa că folosește-le cu plăcere.