Tarom și Blue Air ar putea primi din partea Guvernului ajutoare de stat în valoare de 613,5 milioane lei, potrivit unui proiect de OUG. Cele două companii acoperă aproape o treime din piaţa de transport aerian din România, iar fără acest ajutor riscă să intre în faliment. Mai multe detalii, în continuare.
Pentru a compensa pierderile suferite ca urmare a pandemiei de noul coronavirus, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor a publicat în dezbatere publică proiectul de Ordonanţă de urgenţă (OUG) privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unor ajutoare de stat, în valoare de 613,5 milioane lei, companiilor de transport aerian Tarom şi Blue Air.
„Se propune autorizarea Ministerului Finanţelor Publice să emită, la solicitarea Tarom, o garanţie de stat pentru contractarea de către beneficiar a unui împrumut în limita sumei de 312.744.200 lei, pe o perioadă de şase ani, cu titlu de ajutor de stat, precum şi, la solicitarea Blue Air, o garanţie de stat pentru contractarea de către beneficiar a unui împrumut în limita sumei de 300.775.000 lei pe o perioadă de şase ani, cu titlu de ajutor de stat. Garanţiile vor acoperi în procent de 100% valoarea celor două împrumuturi, a dobânzilor şi comisioanelor aferente“, potrivit proiectului de OUG.
În data de 30 martie 2020, cele două companii aveau, împreună, un număr de aproximativ 2.730 angajaţi (1.800 angajaţi în cadrul Tarom şi 930 angajaţi în cadrul Blue Air), adică aproape o treime din piaţa de transport aerian din țara noastră.
„În lipsa acordării ajutoarelor de stat există o mare probabilitate ca Tarom şi Blue Air să intre în incapacitate de plată şi, în final, în faliment. Pentru a face posibilă redresarea activităţii celor doi transportatori aerieni după patru luni de lipsă de venituri datorate suspendării activităţii de zboruri regulate din cauza restricţiilor de operare impuse de statele europene, inclusiv de România, si pentru a evita demararea procedurii de insolvenţă pe durata acoperită de ajutorul de stat, dreptul creditorilor de a solicita deschiderea procedurii de insolvenţă conform art. 70 din Legea insolvenţei nr. 85/2014 este suspendat pe o perioadă de şase luni de la data la care beneficiarului i s-a acordat ajutorul de stat“, se mai arată în proiectul de act normativ.
Totodată, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a oferit asigurări că operatorul aerian de stat nu va intra în faliment.
„Compania Tarom va fi salvată. Compania Tarom, în acest moment, are o flotă de avioane capabilă să-i asigure un flux financiar astfel încât compania să fie salvată. Dar, fără o restructurare, şi nu vorbesc doar de o restructurare de personal, vorbesc de alte costuri ce trebuie eliminate, combustibili, agenţii, interne, internaţionale… sunt multe măsuri pe care noi le vom lua conform unui plan de restructurare aprobat azi în Consiliul de Administraţie“, a declarat oficialul pentru televiziuni.