Legislația românească, după cum am putut-o simiți cei mai mulți pe pielea noastră, este stufoasă și plină de birocrație. Astfel că, în ultima perioadă, anumite aspecte legislative s-au modificat pentru a simplifica anumite proceduri când vine vorba de asociațiile de locatari.
Dacă până acum un locuitor dintr-un bloc dorea să-și închidă balconul sau logia trebuia să treeacă pintr-o pleiadă de hățișuri legislative pline de birocrație. Conform informațiilor, prin aprobarea Legii nr. 149/2020, se stabilește că locuitorii ce vor să-și închidă balconul/ balcoanele sau logia/ logiile situate la parterul blocurilor nu mai au nevoie de acordul vecinilor, ca până acum, ci de un acord de la asociația de proprietari a imobilului. Singura condiție pentru a li se aproba această modificare este să aibă motive bine întemeiate. Aceste motive trebuie să legate de securitatea apartamentului, de reducerea efectelor noxelor, zgomotelor, gunoaielor asupra lor și pentru siguranța și sănătatea acestora.
Alte modificări au fost aduse prin aprobarea unei alte legi, Legea nr. 102/2020, prin care se stipulează că deținătorii de firme, care vor să schimbe destinația imobilului, nu vor mai avea nevoie de acordul vecinilor. Noua modificare se aplică celor ce sunt în situația în care la sediul social nu se desfășoară activitate. Conform legii toate vizele vor fi însă în continuare obligatorii atunci când se desfășoară o activitate economică în apartament. De asemenea se mai stipulează că declarația pe proria răspundere a administratorului asociației în cadrul în care există un astfel de imobilrămâne neccesară.
O altă modificare vine ca urmare a unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Jusției, și se referă la titlul executoriu al unei facturi emise către o asociație de bloc, fie că vorbim de o factură de apă, fie că vorbim de o factură emisă pentru serviciile de canalizare. Decizia a fost luată prin ordinul ICCJ 16/2020 și publicată, ulterior, în Monitorul Oficial. Decizia a fost publicată în luna iulie și trebuia să lămurească o chestiune de drept civil, și care clarifică situația facturilor de utilități emise pe numele unei asociații de proprietari.