Mulți români se întreabă cât de mult va scădea leul până în decembrie 2020. Chiar dacă moneda națională s-a apreciat în ultimele două săptămâni, de la 4,8428 lei pentru un euro, în data de 17 iulie la un nivel de 4,8316 pentru un euro în data de 31 iulie, specialiștii spun că minunea nu va dura mult.
Leul s-a apreciat în ultimele două săptămâni pe fondul injecției de lichidități în sistemele bancare din Uniunea Europeană, cum a făcut și Banca Națională a României, care a ajutat leul să se aprecieze cu 0,2%. Bancherii văd cursul leu-euro la sfârșitul anului diferit: între 4,85 lei și 5 lei pentru un euro. În balanță intră și dobânda cheie unde previziunile sunt de asemenea diferite: de la menținerea dobânzii actuale la 1,75% până la reducerea ei la 1%.
Specialiștii ING Bank spun că cel mai probabil BNR va sacrifica dobânda-cheie și va păstra nivelul actual de 1,75%. În raportul ING Bank este prevăzut pentru sfârșitul anului un curs de 4,87 de lei pentru un euro, deci nu mult depreciat față de nivelul actual.
La polul opus, analiștii financiari ai Unciredit Bank susțin în rapoartele lor că banca centrală și-ar permite chiar o reducere de până la 1% a dobânzii de politică monetară, „pentru a evita greutatea rambursării ratele suspendate anul acesta ca efect al epidemiei de coronavirus”, susține Dan Bucșa, economist șef al UnicreditBank pentru zona Europei Centrale și de Est.
Cel mai mare curs la final de an este cel estimat de specialiștii Raiffeisen Bank , care se așteaptă la 5 lei pentru un euro, chiar dacă dobânda cheie va rămâne la 1,75%.
Ceva mai conservatori, bancherii de la BRD văd o dobândă de politică monetară de 1,2-1,5% la finele anului, în continuare mai mare decât în alte ţări din regiune, dar care permite spaţiu de manevră. Totodată, BRD Groupe Societe Generale aşteptă o depreciere uşor sub inflaţie în acest an, la 4,87-4,88 lei pentru un euro la finele anului.
Economiștii BCR prevăd în raportul lor o paritate a leului față de euro de 4,90 până la sfârșitul anului, puțin peste prognoza anterioară de 4,87. Cursul valutar mediu văzut de analiștii macro ai Băncii Transilvania pentru perioada 2020 – 2021 este de 4,8 lei, ceea ce include perioade de depreciere, dar și de apreciere a leului, și o medie a dobânzii pentru cei doi ani, de 1,8%.