Aproximativ 10.000 de angajați din Serviciile Secrete primesc pensie de serviciu. În primul semestru din 2020, valoarea acestora a ajuns la 338 de milioane de lei, cu 6,8% mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Câți bani primește, în medie, un angajat, aflați în paragrafele următoare.
În luna iunie a anului în curs, cca. 10.500 de angajați ai Serviciilor Secrete au încasat pensie de serviciu de la Casa de Pensii Sectorială a SRI, înregistrând o creștere nesemnificativă față de aceeași perioadă a anului 2019, potrivit unor date primite de economica.net de la instituția amintită anterior.
Astfel, pensiile acestora se apropie, în medie, de 5.400 de lei brut pe lună, în primul semestru, și se plătesc doar din bugetul de stat, în acord cu dispozițiile Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare.
Pensiile de serviciu au crescut cu 5,5%, iar, în total, CPS a SRI a plătit, în prima jumătate a anului 2020, peste 338 de milioane de lei, cu 6,84% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2019.
„Sumele plătite de Casa de Pensii Sectorială a SRI, pentru pensiile de serviciu acordate în primul semestru din 2020 şi din 2019, includ drepturile restante achitate în perioadele antemenţionate“, se arată în document.
Algoritmul de stabilire a pensiilor de serviciu din Serviciile Secrete este mult mai avantajos decât cel în funcție de care se stabilește pensia pentru majoritatea românilor (în funcție de contributivitate).
La pensie de serviciu pentru limită de vârstă au dreptul profesioniştii din SRI şi alte Servicii Secrete care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
„Pensiile de serviciu din Serviciile Secrete reprezintă 65% din media soldelor/salariilor lunare brute care au fost realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea beneficiarului“, potrivit sursei citate anterior.