Medicul Virgil Musta din Timișoara avertizează cetățenii cu privire la situația devastatoare din spitale. În fiecare zi rămân tot mai puține paturi disponibile, în vreme ce milioane de români par să nu țină seama de nicio restricție sau recomandare. Managerul spitalului „Victor Babeș” din Timișoara consideră că în momentul de față există o categorie de oameni care crede în virus și una care nu crede, punând sănătatea publică în pericol.
În contextul pandemiei de COVID-19, România se află într-o situație disperată, cauzată în mare parte de inconștiența persoanelor care nu cred în existența virusului. Din această categorie fac parte tinerii, care la rândul lor transmit virusul către categoriile de risc, ajungând să-i îmbolnăvească.
Medicul Virgil Musta a povestit pentru Digi24 despre problema cu care se confruntă toate spitalele în momentul de față. Acesta dă asigurări că nu mai există paturi disponibile și face apel la cetățeni să fie responsabili pentru a reduce numărul îmbolnăvirilor.
“Există la ora actuală două Românii. O Românie care se distrează și alta care este îngrijorată și parte din ea suferă în spitalele din țară.
Pandemia este în creștere, în fiecare zi doborâm un nou record și peste puțin timp spitalele vor fi copleșite de numărul de cazuri. Deja sunt zone unde nu mai sunt locuri în spital, nu mai sunt locuri în Terapie Intensivă, iar pacienții nu mai au unde să se interneze. Este un lucru foarte grav.
Am văzut ce s-a întâmplat în Italia, în perioada în care nu s-au respectat regulile și sistemul de sănătate a fost copleșit. Am văzut ce s-a întâmplat în Franța, în Spania și chiar în SUA, țări cu sistem de sănătate mult superioare țării noastre”, potrivit digi24.ro
Cu fiecare zi ce trece, pe umerii medicilor există o presiune tot mai mare, astfel încât aceștia transmit mesaje disperate de ajutorare. Medicul Virgil Musta a lansat un apel de responsabilitate pentru toți românii, explicând imposibilitatea sistemului medical de a face față acestei pandemii.
El este unul dintre medicii care a vindecat cele mai multe cazuri de COVID-19, dar a văzut de asemenea persoane care s-au reinfectat și care au dobândit probleme extreme de grave de sănătate. Ceea ce dorește să înțeleagă cetățenii este faptul că trebuie să existe la nivel de comunitate un grad de asumare și solidaritate.
“Sunt tineri care cred că ei nu se pot îmbolnăvi. Totuși ei pot deveni vectorul acestui virus și să îmbolnăvească pe alții când se întorc în comunitate. Și aceștia pot face o formă severă, chiar cu deces.
Există posibilitatea ca cei care se reîmbolnăvesc să nu fi făcut anticorpi. Luând contact din nou cu virusul și cu o cantitate mai mare de virus refac boala și de obicei o fac într-o formă mai severă, cu afectare pulmonară care de cele mai multe ori ajung la Terapie Intensivă.
Există și varianta ca deși au fost inițial vindecați la nivelul faringelui cu test negativ totuși virusul să persiste în organism și să reapară în momente de imunitate deficitară.
Fac un apel la toți românii pentru responsabilitate și solidaritate. Acest război cu virusul nu poate fi câștigat în spitale. Nu poate fi câștigat în secțiile de Terapie Intensivă, ci doar în comunitate, prin conclucrarea specialiștilor cu populația.
Singurul mijloc pentru a evita îmbolnăvirea este respectarea celor 3 reguli de bază – distanțarea socială, purtarea măștii și spălatul pe mâini”, a concluzionat medicul.