Te-ai întrebat vreodată ce meserie a avut Elena Ceaușescu înainte de a deveni Prima Doamnă a perioadei comuniste? Sau, știai că soția lui Nicolae Ceaușescu era privită cu aceeași teamă ca și cel numit „Marele Cârmaci“? În acest articol îți vom oferi câteva informații, cel puțin interesante, despre „Savanta de renume mondial“ care spunea „codoi“ la formula dioxidului de carbon (CO2).
Elena Ceaușescu, sau „tovarășa mamă“, așa cum era deseori numită, a fost singura figură feminină marcantă în perioada ascensiunii comuniste în România. Nicolae a condus, împreună cu ea, țara până pe 25 decembrie 1989, ziua execuției Ceauşeştilor.
De-a lungul vieții, Elena Ceaușescu a deținut numeroase funcții: chimist (care i-a adus numeroase titluri de Doctor Honoris Causa ale unor universităţi de renume din lume), membră a Biroului Permanent al Comitetului Politic Executiv al Comitetului Central al PCR și prim-viceprim-ministru al Consiliului de Miniștri.
Deși nu avea mai mult de 4 clase, „Tovarășa“ a devenit doctor în chimie în anul 1967, cu teza „Polimerizarea stereospecifică a izoprenului“, dar spunea „codoi“ la formula dioxidului de carbon.
Dar, înainte de a deveni soție de președinte, aceasta a avut și o meserie pe care am putea s-o numin mai apropiată de studiile ei. Născută într-o familie săracă din comuna Petrești, jud. Dâmbovița, Lenuța Petrescu (numele la naștere) a plecat, după terminarea celor patru clase, la București pentru un trai mai bun.
Pentru a se întreține, aceasta a lucrat drept cusătoreasă la o fabrică de textile din Capitală. Pe cel care avea să o „înfigă“ pe scena politicii românești l-a cunoscut mult mai târziu, mai exact în anul 1939. Tot el este și cel cu și-a găsit moartea, în 1989.
Cu cocul și înfățișarea ei sobră, Elena Ceaușescu a rămas în mentalul colectiv drept jumătatea malefică a cuplului de dictatori care a stăpânit faraonic peste țara noastră.
Aceasta a fost cunoscută pentru temperamentul ei extrem de dificil, fapt pentru care apropiații erau nevoiți să se poarte cu ea „cu mănuși“.
În momentele lor de maxim curaj, la toaletă, magnații ceaușismului o numeau pe Elena „muma pădurii“.