Te aștepți ca România să nu prea fie în topuri. Mai ales în unele la scară mare. Totuși, e unul în care ne poziționăm excelent. Iată ce se produce excelent în România.
România va prelua anul acesta de la Franța coroana pentru cel mai mare producător european de porumb, potrivit unei estimări a Asociaţiei generale a producătorilor de porumb (AGPM), citată de cotidianul Le Monde.
Ţara noastră ar urma să recolteze între 14,5 şi 15 milioane de tone de promb, în timp ce Franța va recolta doar 11,8 milioane de tone. Cifrele i-au determinat pe jurnaliştii din Franţa să afirme că „România vampirizează piaţa europeană a porumbului”.
„Agricultorii francezi nu au reuşit să evite puterea românească. Ţara lui Dracula vampirizează piaţa europeană a porumbului sau, cel puţin, o domină… Nu este chiar o surpriză. Gurmanzii ştiu că, dacă polenta (terci din făina de porumb) este apanajul regiunii munţilor Apenini, acest fel de mâncare gustoasă poartă numele de mămăligă în Carpaţi. Dar investitorii din România nu se gândesc doar la apetitul compatrioţilor lor. Profitul mare din cerealele galbene este rezultat din export”, scrie Le Monde.
Producţia de porumb a Franţei a fost afectată de inundaţiile din primăvară care au întârziat plantarea și de căldura din vară care a uscat terenurile, potrivit Agerpres.
România era în 2017 cel mai mare exportator de cereale din UE cu o producție de aproape 27 de milioane de tone, adică 1,4 tone pe cap de locuitor. A obținut de asemenea nouă recorduri istorice la grâu, mazăre, orz, floarea-soarelui, soia, porumb, cartofi, struguri şi porumb.
Producţia de grâu, secară şi triticale a fost de circa 10 milioane de tone, cu un randament de 4,83 tone la hectar, în timp ce la porumb, recolta „a sărit” la 14,5 milioane de tone, cu o medie aproape șase tone la hectar.
Şi la floarea-soarelui a fost înregistrată o producţie record de 3,167 milioane de tone în 2017, cu un randament de 2,72 tone la hectar.