Andreea Esca a vorbit despre momentul de cumpănă din spital petrecut recent cu familia sa. După cum a povestit într-un interviu acordat luni seară colegilor de la PRO TV, știrista a fost infectată cu noul coronavirus, la fel și fiul său, dar cel care a avut cel mai mult de suferit de pe urma bolii a fost soțul ei, Alexandre Eram. Vedeta a fost nevoită să ia o decizie disperată: „Spune da și hai să facem asta”.
Pe 14 iulie, la doar o zi după ce s-a zvonit că Andreea Esca s-a infectat cu COVID-19, soțul ei, Alexandre Eram, a fost internat de urgență la un spital din București. Acesta a fost internat ulterior la secția de Terapie Intensivă.
„Avem în minte că forma gravă a acestei boli o fac cei care au boli cronice, care au nişte probleme anterioare. Soţul meu, un bărbat de 50 de ani, care nu are nici o boală cronică, care nu fumează, care face sport, duce o viaţă foarte ordonată, a făcut cea mai gravă formă dintre noi trei. Plămânii lui au fost extrem de afectaţi într-un timp extrem de scurt.
Organismul a reacţionat violent într-un timp scurt şi foarte repede a ajuns la terapie intensivă. Îmi tot spunea: «Nu mai pot, nu mai pot. Este groaznic! Cred că aşa arată iadul»”, a spus Andreea Esca în cadrul interviului de la PRO TV.
Atât ea, cât și soțul și fiul lor au fost infectați cu COVID-19, dar cel care a avut și are în continuare de suferit este Alexandre Eram, care a necesitat tratament cu plasmă autoimună.
Procedura este folosită din 28 aprilie și în România, fiind considerată eficientă în mai multe țări din lume. Echipamentele de recoltare a plasmei – 18 în total – au fost puse la dispoziție unităților medicale de o firmă privată, fiind, așadar, o donație pentru statul român.
Există, totuși, și probleme, căci activitatea de colectare a plasmei în România merge mai greu decât în alte țări europene. Drept urmare, și numărul pacienților români COVID-19 care au primit tratament cu plasmă este foarte mic, sub 60, arătau statisticile de la începutul lunii iunie.
„Sub 1% dintre foştii pacienţi COVID-19 (0,7%, mai precis) au donat plasmă în ţara noastră, de câteva ori mai puţin, procentual vorbind, decât în ţări precum Austria, Franţa, Italia sau Ungaria. De ce? Pentru că acolo statul se implică, iar la noi nu! În Marea Britanie, de exemplu, ministrul Sănătăţii (care a fost infectat cu noul coronavirus) a donat plasmă convalescentă de 3 ori!”, a declarat Florin Hozoc, directorul firmei care a donat aparatura.