Din această rețetă iese un pandișpan pentru blat de tort, simplu, cu cacao sau cu zahăr ars sau caramel. Ori puteți să îl mâncați simplu, lângă un ceai sau o cafea caldă.
Unele gospodine afirmă că trebuie separate albușurile de gălbenușuri, ouăle trebuie să fie la temperatura camerei, dar trebuie adăugat și praf de copt.
Este nevoie de un vas în care se pun ouăle împreună cu zahărul. Niciodată nu se adaugă zahărul treptat, nu se adaugă nici sare. Se bat ouăle reci, nicidecum de temperatura camerei. Se mixează la viteză mare, circa 10 minute.
Dacă aluatul care curge, nu se cufundă brusc în aluatul din vas, asta înseamnă că ouăle sunt gata pentru a fi amestecate cu făina.
Se presără cu sita făina cernută în 3 – 4 reprize și se amestecă de sus în jos cu un tel. Aluatul se pune într-o tavă tapetată cu hârtie. Se pune tava în cuptorul deja încălzit la 180 C timp de 25- 30 min. Se verifică pandișpanul cu o scobitoare. După ce pandispanul este gata, se lăsă ușa cuptorului puțin deschisă. După ce pandispanul s-a răcit, se învelește în peliculă alimentară și se pune în frigider, astfel el devine mai umed.
Cum se face pandișpan marmorat. Înainte a pune făină, dați deoparte cam 1/3 din compoziția de albuș și gălbenuș. Lăsăți doar 2/3 din aluat simplu și adăugați 170 g de făină. La restul de 1/3 adăugați 50 g făină și 30 g de cacao. Se calculează să fie cam 1/3 cacao și 2/3 făină.
Cum se face pandișpan zebră. Se face exact la fel, doar că se înlocuiește 1/3 din făină, cu cacao. Spre exemplu, în loc de 250 g de făină, se vor folosi 80 g de cacao și 170 g de făină, la o rețetă cu 10 ouă. Nu este nevoie să calculați la gram, dar trebuie să fie cantitatea totală de 250 g.