17 iul. 2020 | 12:08

Veste proastă pentru românii care vor să-și cumpere o locuință prin programul „Noua casă”. Cum te poți păcăli în această perioadă

News
Veste proastă pentru românii care vor să-și cumpere o locuință prin programul
Programul Noua Casă: cât va fi plafonul și ce avans se va cere pentru locuințele noi

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu a vorbit despre noile condiții aduse de programul “Noua Casă” și despre cât de avantajos este acesta pentru dezvoltatorii imobiliari, dar și pentru cumpărători. Din păcate, veștile nu sunt tocmai bune pentru oamenii care vor avea șansa să se îndatoreze cu sume și mai mari decât până acum.

Programul „Noua casă”, o nouă țeapă pentru români?

Adrian Vasilescu, a vorbit în exclusivitate pentru Antena3, explicând la ce trebuie să fie foarte atenți cumpărătorii care aleg să apeleze la programul “Noua casă” în această perioadă de criză. Acesta vorbește despre programul anterior, “Prima casă”, un proiect fantastic care a ajutat milioane de români să se mute în prima casă, așa cum este și denumit proiectul.

Programul Prima Casă a apărut în criza precedentă şi a jucat un rol foarte mare, atât în creditarea imobiliară, cât şi în faptul că multe familii s-au mutat în casă nouă. Programul a obosit acum şi dacă a obosit, probabil că trebuia să vină şi sfârşitul.

Cu ce vine noul program şi unde au apărut discuţii? Sunt foarte importante lucrurile legate de piaţa imobiliară, pentru că dacă noi când vorbim de rata inflaţiei, inflaţia nu se referă la ce întâmplă pe piaţa imobiliară, pentru că preţurile caselor nu sunt în coşul de consum. În schimb, la ceea ce se întâmplă cu costul vieţii în această ţară este legat de piaţa imobilară, pentru că în costul vieţii, la coşul de consum, se adaugă şi piaţa imobiliară”,a declarat acesta.

“Să fie sprijiniți și cei care cumpără case”

Cu toate avantajele care par să-i aștepte pe români, unul dintre motivele îngrijorătoare pentru analiștii economici este dublarea plafonului, pornind de la 70.000 și ajungând la 140.000, cât dorește Guvernul la acest moment. În ciuda aparentului avantaj, se pare că prețurile caselor cresc în egală măsură, astfel românii vor avea datorii și mai mari la bancă. Vasilescu cere Guvernului să se gândească și la binele investitorilor imobiliari, dar și la cel al cumpărătorilor îndatorați.

Guvernul a plecat de la un plafon de 70.000 de euro şi vrea să îl dubleze la 140.000. Problema pe care a ridicat-o Eugen Rădulescu şi o subliniez şi eu este la atenţie.

Atenţie la un studiu de impact care trebuie făcut, pentru că dacă dublarea de la 70.000 la 140.000 ar putea să aducă o schimbare pe piaţa imobiliară şi să vedem o scumpire a caselor şi asta nu ar fi un lucru bun, chiar dacă pe de altă parte se face un lucru bun, că intervine un program în ajutorul chiar şi al dezvoltatorilor. E nevoie ca să ajungă oamenii în case noi.

E nevoie de dezvoltatori de case noi. Dacă ei sunt sprijiniţi, nu e nicio problemă. Să fie sprijiniţi şi cei care cumpără casele. Guvernul trebuie să stabilească bine ce obiective are, pentru că Prima Casă, un program care a plecat ţintit către ajutorul celor care vor o casă nouă şi în criză a fost de un real ajutor, până la urma s-a ajuns că pe programul Prima Casă s-au cumpărat case de vacanţă, sau chiar case de investiţii, de închiriat”.

„Avem deficit de un milion de case”

„Nu ar fi deloc recomandabil să se ajungă şi cu acest program Noua Casă, tot acolo. Avem un deficit de 1 milion de case în România, înseamnă că sunt oameni care îşi doresc o casă a familiei şi care ar vrea să se mute într-o casă a familiei şi nu au banii necesari. Problema este dacă să îi ajutăm pe ei, ca să nu se ducă ajutorul în altă parte.

Lumea este într-o vreme în care pieţele libere îşi cam semnează sfârşitul. Vedem foarte multe pieţe în care statul intervine cu stimulente, ajutoare. Se schimbă lumea!’‘, a spus Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, potrivit antena3.ro.

Parteneri
Povestea româncei care a fost campioană la Roland Garros și a ajuns chirurg la Spitalul Floreasca
Redactia.ro
Dragoș Dolănescu le încaieră pe solistele Maria Ciobanu și Irina Loghin: „Tata spunea că Irina Loghin are cap de regină”. Cum au ratat să se încuscrească?
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Carmen Brumă, dezvăluiri fără precedent după 25 de ani de relație cu Mircea Badea. 'Am mers mai departe'
Unica.ro
Aici sunt cei mai fericiți oameni din lume. Oricine ar vrea să trăiască în aceasă țară
EVZ.ro
O presupusă vrăjitoare, escrocherie de 7.000 de euro. Cum l-a păcălit pe un bărbat pentru bani
Spynews
România a pierdut un monstru sacru. A fost cel mai iubit actor: A avut mare succes la doamne!
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
Mai mult decât fantastic e doar Tantastic Studio! Servicii premium de bronzare la solar Pipera
Mediaflux
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Interviurile Insula Iubirii sezonul 8. Dani și ispita Mădălina au apărut ținându-se de mână, dar s-au certat în fața camerelor
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro