10 iul. 2020 | 10:20

Ce se întâmplă dacă încarci ilegal un clip pe internet. Riscurile din lege

Știri generale
Ce se întâmplă dacă încarci ilegal un clip pe internet. Riscurile din lege
Ce se întâmplă dacă încarci ilegal un clip pe internet. Riscurile din lege

CJUE a venit, joi, cu o hotărâre în privința celor care încarcă ilegal un film pe o platformă online. Directiva europeană stabilește furnizarea unor anumite date celor cărora li s-a încălcat un drept de proprietate intelectuală.

Riscurile din lege: dacă încarci ilegal un film online, cel care deține drepturile de autor poate cere doar adresa ta poștală, nu și alte date

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit joi că, în cazul în care se încarcă ilegal un film pe o platformă online, așa cum este YouTube, titularul acestuia poate să ceară operatorului numai adresa poștală a celui vizat, nu și alte date, precum IP-ul (adresa de internet a unui calculator), e-mail-ul ori numărul de telefon.

„În cadrul încărcării unui film pe o platformă video online fără acordul titularului dreptului de autor, Directiva 2004/48 nu obligă autoritățile judecătorești să ordone operatorului platformei video să furnizeze adresa de e-mail, adresa IP sau numărul de telefon al utilizatorului care a încărcat filmul în litigiu”, se arată într-un comunicat de presă emis de CJUE.

Motivul? CJUE a constatat că, în ceea ce privește sensul obișnuit al termenului ”adresă”, acesta nu vizează decât adresa poștală, adică adresa de domiciliu sau a reședinței unei persoane. Termenul de adresă, cum este folosit în Directiva 2004/48, fără alte precizări, nu implică și numărul de telefon, adresa de IP sau adresa de e-mail.

Instituția își bazează decizia și pe studiul altor documente de drept al Uniunii Europene care au ca subiect adresele, din niciunul reieșind că folosirea termenului ”adresă”, fără alte specificări, înseamnă și numărul de telefon, adresa de IP sau cea de e-mail.

„În aceste condiții, Curtea a concluzionat că noțiunea de «adrese» care figurează în Directiva 2004/48 nu vizează, în ceea ce privește un utilizator care a încărcat fișiere care încalcă un drept de proprietate intelectuală, adresa sa de e-mail, numărul său de telefon și nici adresa IP utilizată pentru încărcarea acestor fișiere sau adresa IP utilizată la ultima sa accesare a contului de utilizator”, mai scrie în documentul.

Parteneri