Căștile de realitate virtuală s-au dovedit eficiente atunci când au fost folosite de femeile care nasc sau care fac un avort. 57% dintre cele care au participat la un studiu recent au declarat că au simțit mai puțină durere în timpul nașterii și niciuna nu a mai avut stări de anxietate.
Rezultatele studiului au fost dezvăluite în cadrul conferinței Colegiului Ginecologilor din SUA și pot fi de folos pentru modul în care sunt tratate durerile, anxietatea și teama femeilor care nasc. Realitatea virtuală ca metodă de ameliorare a durerii a fost folosită pentru prima dată în urmă cu mai mulți ani și, în ciuda faptului că un dispozitiv costă 700 de dolari, a atras atenția specialiștilor, care o văd ca pe o alternativă la opioide, care dau dependență.
Având în vedere că dispozitivele de realitate virtuală pot fi fabricate din materiale mai ieftine, reducând astfel costurile, potențialul acestei tehnologii nu este de ignorat și tot mai mulți medici vor să învețe să îl folosească.
Terapia prin realitate virtuală a fost implementată inițial pentru durerile intrinseci, cauzate, spre exemplu, de fracturi. Pentru acestea au fost create imagini care să îl facă pe pacient să simtă că plutește într-un ocean, printre vietățile marine. Pentru nașteri, este nevoie de imagini și sunete diferite, asta pentru că este vorba despre un alt tip de durere.
Este nevoie de muzică liniștitoare, cuvinte de meditație citite de actori atent selecționați pentru acest rol și imagini cu pământ, apă și foc. Femeile care nasc vor fi purtate virtual pe plaje atinse de ape, vor ajunge în preajma unui foc de tabără și în final în fața unui copac înflorit, de culoare roz, al cărui design este realizat după o placentă.
„Ne-am dorit ca femeile să fie relaxate, dar să rămână conectate la experiența din timpul nașterii. Nu vrem să uite de faptul că aduc pe lume un copil, vrem să le conectăm cu această experiență. Să le ajutăm să înțeleagă prin ce trece copilul și ce se întâmplă în corp”, a declarat unul dintre autorii studiului.
Specialiștii sunt de părere că dispozitivele de realitate virtuală pentru femeile care nasc ar trebuie reglementate, așa cum se întâmplă cu medicamentele.