Nelu Tătaru targe un mare semnal de alarmă cu privire la pericolul pe care l-ar putea reprezenta litoralul românesc în următoarea perioadă. Fiind prezent la Constanța, ministrul Sănătății le recomandă românilor să fie prudenți si să respecte întocmai regulile transmise de autorități în nenumărate rânduri. Din păcate, în ultimele 24 de ore în România s-a înregistrat 555 de noi îmbolnăviri, cel mai mare număr de infectări de până acum.
Ultimele trei weekend-uri au fost marcate de evenimente neplăcute pe litoralul românesc. Supraaglomerarea a fost cuvântul de bază care descrie cel mai bine atmosfera de la mare. Din păcate, petrecerile date pe malul mării, fără a respecta regulile de prevenție, au adunat un val de revolte din partea autorităților.
De asemenea, numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a explodat, ceea ce îi sperie pe medici, dar și pe autorități. În urmă cu puțin timp, Nelu Tătaru a transmis un mesaj de avertizare pentru toți cei care vor petrece vacanța pe litoral.
„Există posibilitatea ca Vama Veche și alte zone de pe litoral să devină focare. În următoarele trei luni vom avea o mare aglomerare în Constanța și tot ce se înseamnă litoral. Trebuie să gestionăm nu neapărat Constanța, cât tot ce se întâmplă în acest sezon estival.
Chiar dacă nu mai există cadru legislativ pentru perioada imediat următoare, turiștii trebuie să respecte aceleași reguli. Cei care sunt asimptomatici sau care cer externarea să meargă în izolare voluntară măcar 14 zile. Cei care se simt rău să se prezinte la unitățile de primiri urgențe, să evalueze starea de sănătate.
Turiștii de pe litoral se pot distra în condițiile și normele stabilite cu cei de la HoReCa, am stabilit norme pentru plaje, terase„, a declarat Nelu Tătaru, potrivit Digi24.
În urmă cu puțin timp, Nelu Tătaru s-a arătat îngrijorat de creșterea comunitară accentuată, plecând de la un procent de 0,6-0,7, acum trei săptămâni și ajungând la 1,4 în prezent.
Întrebat dacă s-a pus în discuție revenirea la starea de urgență, ministrul Sănătății nu a exclus această variantă, însă pentru a putea fi posibil acest lucru, trebuie să existe o recomandare venită din partea Institutului de Sănătate Publică.
„Dacă ne uităm, 31 de decese în ultimele 24 de ore, 35 cel mai mare număr se înregistra pe 8 mai. Urmărim, evaluăm, nu avem o suprasolicitare în terapie intensivă chiar dacă avem 237 de cazuri în terapiile intensive. Creșterea acestui număr ne arată și gravitatea cazurilor noi.
Avem 397 de cazuri în ultimele 24 de ore, din 11.800 de teste efectuate, rămânem pe aceeași creștere accentuată într-un context de transmitere comunitară accentuată. Noi analizăm fiecare localitate, nu doar Bucureștiul, fiecare caz în parte, și în mod deosebit cazurile severe, cele din terapie intensivă, precum și cele care aglomerază în acest moment unitățile de primiri urgențe.
Suntem în momentul în care anchetele epidemiologice își fac treaba, evaluăm fiecare focar constituit, în acest moment nu avem focare care să necesite izolare sau un alt grad al stării de alertă”, a mai spus Nelu Tătaru, potrivit realitatea.net.