Pandemia a indus frica de boală, iar celelalte care o înconjurau, cea de înălțime, de singurătate, de accidente rutiere, s-au amplificat în această perioadă. Reacția normală, de altfel, în fața unui pericol, teama, accelerată acum, conduce la atacuri de panică. De la începutul anului, numărul cazurilor de acest fel a crescut de trei ori.
Atacul de panică reprezintă o stare instalată brusc, de frică sau de anxietate intensă, în situații în care nu este amenințată viața, ce poate determina credința că persoana pierde controlul asupra sa. Descrisă de către unele persoane ca fiind de intensitatea unui atac de cord, afecțiunea se asociază frecvent și cu manifestări fizice neplăcute: accelerarea ritmului cardiac, respirații rapide și scurte, transpirații.
Medicii declară că problema poate fi rezolvată dacă înțelegem ceea ce se întâmplă și reușim să ne controlăm gândurile. Însă, noul context pe care îl traversăm a schimbat numărul de reușite ale pacienților.
„Da, este un alt aspect des întâlnit, teama de boală. Sunt diverse simptome pe care ei le resimt şi care în perioada asta de stat în casă, puţină activitate, puţină activitate fizică, puţină mişcare, care a determinat anumite simptome şi creşte acest sentiment de teamă de boală”, confirmă Felicia Ciobanu, psiholog la Institutul Socola din Iași.
Deoarece respirația este superficială și ineficientă în momentele de panică, tehnica respirației în 3 timpi poate calma reacțiile sistemului nervos vegetativ și ulterior și anxietatea. Respirația în 3 timpi implică: un inspir profund, lent de 3-5 secunde; apnee (ținerea respirației) timp de 3 secunde; expir lent, progresiv, timp de 3-5 secunde. Trebuie menționat că timpul variază în funcție de vârstă, capacitate pulmonară și acomodarea cu exercițiul. Acesta trebuie repetat și în perioadele fără atacuri de panică, pentru a te familiariza și a învăța tehnica.