O descoperire revoluționară din domeniul medicinei ar putea da tratamentul ideal pentru SIDA. Rezultatele unui studiu recent au arătat că o persoană a cărei infecție cu HIV a fost suprimată de medicamente antiretrovirale nu mai prezintă risc de infecție pentru alți indivizi.
Studiul a fost efectuat pe 1.000 de cupluri din Europa, în care unul dintre parteneri avea HIV și i s-a dat tratament pentru suprimarea virusului. S-a constatat că partenerii sănătoși nu au fost infectați de cei bolnavi, chiar dacă au făcut sex fără prezervativ. Au fost, totuși, 15 persoane care au fost infectate, dar s-a constatat că au luat virusul de la alte persoane purtătoare, nu de la partenerii care au fost tratați.
Este vorba despre un mare succes în medicină. Dacă toate persoanele infectate cu HIV vor fi tratate, ele nu vor mai infecta alte persoane, deci SIDA ar putea fi eradicată.
„Este fantastic! Problema este aproape rezolvată. Descoperirea noastră arată că riscul de transmitere a virusului HIV de la bărbații gay care au primit tratament antiretroviral este zero. Aceasta poate pune capăt transmiterii virusului și stigmatizării persoanelor care sunt infectate. Acum trebuie să ne concentrăm pe facilitarea accesului celor care poartă virusul la testare și tratament eficient”, a declarat prof. Alison Rodgers, de la University College London.
În anul 2017, în întreaga lume erau 40 de milioane de persoane seropozitive, dintre care 21,7 milioane se aflau sub tratament cu medicamente antiretrovirale.
„Nu este ușor ca oamenii să își facă testul HIV sau să aibă acces la tratament. În aceste condiții, teama, stigmatizarea și homofobia compromit tratamentul anti-HIV. Diagnosticarea infecției cu HIV este dificilă în stadiile incipiente, când transmiterea este foarte eficientă. Această limitare compromite tratamentul ca strategie de prevenție”, a declarat Myron S. Cohen, de la UNC Institute for Global Health and Infectious Diseases, din Chapel Hill, Carolina de Nord.