Pentru unii, ouăle se împart în funcție de pasărea de la care provin, adică pot fi ouă de găină, de rață, de struț etc. Pentru gospodine, în schimb, ouăle se împart în ouă cu coajă albă și cele cu coajă maro, iar aici intervine o situație, căci de-a lungul vremii au circulat diferite mituri legate de coaja lor, unii susținând că nuanța cojii mai închise este mai sănătoasă, provenind de la găini crescute într-un habitat natural și hrănite cu mâncare 100% naturală.
Singura diferență dintre cele două tipuri de ouă este faptul că ouăle cu coajă maro sunt făcute de găini cu penaj maro sau de altă culoare, iar cele albe sunt făcute de găini de culoare albă. Culoarea cojii este singura diferență. Dacă o găină cu pene maro și una cu pene albe au fost crescute în aceleași condiții, ouăle lor vor avea aceeași calitate și aceeași valoare nutritivă, deși culoarea cojilor diferă.
Duritatea cojii – Ouăle maro nu au coaja mai tare decât cele albe. Factorul care înfluențează duritatea cojii unui ou este vârsta găinii. Dacă pasărea este tânără, coaja va fi tare. Dacă este bătrână, coaja va fi mai subțire.
Culoarea gălbenușului – Ouăle cu coaja maro nu au gălbenușul mai galben. Atât culoarea sa, cât și a cărnii, este dată de cantitatea de porumb pe care găina o mănâncă. Dacă o găină mănâncă mai mult porumb, va face ouă cu un gălbenuș mai galben și va avea pielea ușor gălbuie.
Nimeni nu poate verifica prospețimea unui ou doar din aspectul exterior al acestuia. Pentru a afla dacă este proaspăt, oul trebuie pus într-un pahar înalt cu apă rece. Dacă oul se va scufunda pe fundul paharului și va rămâne acolo, atunci este proaspăt. În cazul în care se va ridica și înclina într-un oarecare unghi, el este destul de vechi. Dacă plutește, oul nu este comestibil.