Populiștii sunt mai predispuși să creadă în teorii ale conspirației cu privire la vaccinare, încălzirea globală și atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, dar și în „fake news”, arată un studiu recent. Aceștia pun de cele mai multe ori la îndoială dovezile științifice, chiar dacă sunt evidente.
Rezultatele studiului se pot dovedi utile pentru oficialii din domeniul sănătății, care se confruntă cu epidemii de rujeolă în întreaga lume, pe fondul unei rate alarmante de copii nevaccinați. Organizația Mondială a Sănătății și alte organisme de sănătate publică s-au angajat în campanii majore pentru a reaminti publicului importanța vaccinării, în contextul în care propaganda anti-vaccin și teoriile conspirației au înflorit pe rețelele de socializare.
UNICEF a arătat recent că numărul cazurilor de rujeolă a crescut cu 300% în primele luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În 2017, aproximativ 110.000 de persoane au murit din cauza bolii, majoritatea fiind copii. ONU a anunțat că aproximativ 169 de milioane de copii din întreaga lume, cu vârsta sub 10 ani, nu sunt vaccinați.
Persoanele care au opinii populiste sunt de două ori mai susceptibile să creadă în presupusele efecte negative ale vaccinurilor, care ar fi ascunse de public în mod deliberat. De asemenea, tind să creadă că guvernul american a ajutat cu bună știință atacatorii teoriști de la World Trade Center și că încălzirea globală produsă de om este doar o farsă.
Doi din cinci populiști sunt de părere că, indiferent cine se află la guvernare, „există un singur grup de oameni care controlează în secret evenimentele și guvernează lumea împreună.”
Studiul a fost realizat pe mai mult de 25.000 de persoane din peste 20 de țări din întreaga lume (Europa, America de Sud și de Nord, Asia și Africa). În total, studiul acoperă aproximativ 4,6 miliarde de oameni, adică mai mult de 60% din populația lumii.