Este nevoie de foarte puțină energie pentru a face o casă bine concepută. O izolație adecvată, esențială pentru o casă confortabilă, combinată cu un design solar pasiv și o clădire rezistentă la proiectare, poate crea cerințe de energie reduse sau chiar lipsite de energie pentru încălzire. Casele de înaltă eficiență, fără aport de încălzire sau răcire, sunt posibile în mare parte și în România.
Chiar și pentru casele existente, există multe modalități de a reduce facturile la energie, de a îmbunătăți confortul și de a ajuta mediul. Dar ce te faci dacă nu stai într-o astfel de casă? Singura modalitate este să recurgi la achiziționarea și montarea unei centrale termice de apartament. Nu folosiți niciodată încălzirea și răcirea mecanică ca substitut pentru un proiect bun. Pentru locuințele existente, instalarea tehnologiilor de încălzire și răcire de înaltă eficiență, cu îmbunătățiri modeste ale clădirilor și schimbări de comportament, pot fi opțiuni mai ieftine de a reduce facturile la energie și emisiile de gaze cu efect de seră decât renovările majore ale locuințelor.
Recomandarea sepcialiștilor, după ceva ani de studii, este să utilizați principii de proiectare pasivă pentru a crește confortul și a reduce nevoia de încălzire. Izolați acoperișul, dacă locuiți la ultimul etaj, pereții și podeaua, sigilați covoarele, lăsați la soare iarna și trageți perdele noaptea. Zonați-ă locuința existentă sau cea nouă și încălziți doar camerele pe care le folosiți, folosiți uși pentru a preveni scurgerea căldurii în încăperile neutilizate.
Cele două tipuri principale de încălzire sunt radiante și convective. Încălzitoarele radiante încălzesc predominant oamenii și obiectele prin radiații directe de căldură. Încălzitoarele convective se încălzesc și circulă aerul într-o cameră. Alte forme de încălzire, cum ar fi podelele încălzite, de asemenea, se încălzesc prin conducere prin contact direct.
Diferite forme de încălzire sunt cele mai bune în diferite circumstanțe:
Încălzitoarele produc mișcare de aer pe măsură ce aerul cald crește și apoi cade pe măsură ce se răcește. Toate încălzitoarele produc mișcarea aerului pe măsură ce aerul cald crește de la încălzitor până la tavan. Aerul este răcit atunci când este în contact cu ferestrele și pereții și tavanele slab izolate. Aerul răcit cade și este atras înapoi de-a lungul podelei către încălzitor.
Minimizați pescajele de la ferestre și utilizați perdele grele cu palete de protecție sau alte modalități de a preveni curgerea aerului prin goluri în partea superioară și laterală a acoperirilor ferestrei pentru a opri convecția și pierderea de căldură radiantă. Luați în considerare întotdeauna îmbrăcămintea adecvată pentru a rămâne cald și pentru a reduce efectele. Poziționează-ți mobilierul pentru a devia sau evita evazele.
Încălzitoarele cu gaz și aparate de aer condiționat cu ciclu invers, sau pompe de căldură, produc doar o treime din emisiile de gaze cu efect de seră ale încălzitoarelor electrice standard. Cele mai eficiente unități cu ciclu invers cu 5–6 stele produc, de fapt, mai puțin de o cincime din emisiile de încălzitoare electrice convenționale. Încălzitoarele cu gaz și aparatele de aer condiționat cu ciclu invers au etichete de evaluare a energiei pentru a vă ajuta să alegeți cel mai eficient model. Vă rugăm să rețineți că eticheta de evaluare a energiei pe gaz este condusă de industrie și nu este monitorizată de guvern.
Alegerea dacă să vă încălziți întreaga casă sau doar spațiile necesare are o influență majoră asupra impactului de seră al casei dvs. Într-o casă cu încălzire centrală, emisiile de seră și costurile de funcționare sunt de obicei mai mari decât utilizarea unei încălziri eficiente a spațiului. Încălzirea centrală poate încălzi deseori o casă întreagă, indiferent dacă sunt ocupate sau nu camere individuale. Încălzitoarele spațiale, de obicei, încălzește camera sau zona în care este instalat încălzitorul. Pentru o casă eficientă din punct de vedere energetic, utilizați încălzirea în spațiu numai în camerele care necesită încălzire sau utilizați un încălzitor central zonat pentru a reduce costurile de funcționare.
Încălzirea centrală folosește, de obicei, mai multă energie decât încălzirea în spațiu, deoarece mai mult din casă tinde să fie încălzită. Cu toate acestea, o casă eficientă din punct de vedere energetic cu încălzire centrală poate utiliza mai puțină energie decât o casă ineficientă, cu încălzire în spațiu. Sunt disponibile mai multe tipuri de încălzire centrală.
Multe încălzitoare centrale au pierderi mari de energie din sistemele de distribuție a căldurii, de obicei prin conducte de apă caldă. Acestea trebuie să fie cât mai scurte și bine izolate, cel puțin R5,5 pentru conducte și 25 mm de izolație a conductelor. Ventilatoarele și pompele pot fi, de asemenea, costisitoare. Când cerințele de încălzire sunt mici, pierderile de distribuție pot fi principalul contribuitor la costurile de încălzire. În casele bine izolate, cu câștiguri solare în unele camere, este posibil ca un termostat central să nu ofere confort pe tot parcursul acestora, unele camere pot avea pierderi de căldură mai mari și se pot răci mai repede decât restul casei.
Există două tipuri de centrale pe gaz, sau încălzitoare, cum le mai numesc specialiștii, după cum urmează:
Încălzitoare portabile cu gaz
Încălzitoarele portabile neinfluente pot furniza căldură convectivă sau radiantă și pot folosi gaz natural sau GPL. O ventilație adecvată este necesară pentru a menține o calitate bună a aerului, ceea ce poate reduce semnificativ eficiența. De obicei, este de preferat un încălzitor cu radiație externă, dar nu poate fi întotdeauna o opțiune, în special pentru chiriași. În aceste cazuri, sunt disponibile unități care ard mai curat, producând emisii mai mici de combustie și necesită mai puțin ventilație.
Încălzitoarele de gaz neinfluențate creează adesea probleme de condensare, de obicei la capătul opus al casei. Aveți grijă să vă asigurați că nu duc la creșterea mucegaiului. Utilizarea încălzitoarelor nefluate este restricționată în unele state, din cauza pericolului asociat cu poluarea aerului din interior, care poate cauza probleme de sănătate.
Încălzitoare fixe cu gaz
Unitățile de perete și console de podea pot asigura căldură convectivă și / sau radiantă și, de obicei, au ventilatoare pentru a circula aer cald, necesitând mai puțin ventilație și produc mai puține probleme de condensare. Unele încălzitoare cu gaze fixe folosesc gaze cu combustibil sau curse „echilibrate”, trag în aer exterior, îl încălzesc, apoi îl întorc în aer liber. Alte încălzitoare de gaz folosesc aerul interior pentru ardere pentru a elimina gazele reziduale din casă. În casele bine sigilate, există riscul ca gazele de evacuare să poată fi readuse în casă prin ventilatoare de evacuare, cum ar fi hote pentru bucătărie sau ventilatoare de baie, creând riscuri pentru sănătate și siguranță.
În climele cu umiditate scăzută, este posibil să fie necesare tăvi de umiditate pentru a menține nivelul de umiditate din încăpere. Trebuie să fie completate cu apă în mod regulat. Sobele cu burtă cu gaz și inserțiile pentru șemineu furnizează în mare parte căldură radiantă. Structurile cu masă mare din apropiere pot stoca și transforma aceasta în căldură convectivă. Unele încălzitoare cu efect de flacără, atât în poziție liberă, cât și cu inserții pentru șemineu, funcționează ca încălzitoare radiante și cu convecție. Acestea variază foarte mult în ceea ce privește eficiența lor, așa că căutați modele care sunt clasificate la stele ca fiind foarte eficiente. Evitati modele fara evaluare, care pot fi doar aparate decorative pentru gaz.
Acum, dacă am aflat câte ceva despre centrale / încălzitoare și cum funcționează, trebuie să vă spunem și de ce aveți nevoie, din punct de vedere legal, pentru a vă putea instala un astfel de sistem în locuința voastră. În primul rând aveți nevoie de o autorizare a montării centralie pe gaz, conform reglementărilor ANRE și în racord cu procedurile RADET. Asta înseamnă că procedurile de debranșare de la sistemul central trebuie făcut cu aprobarea și de specialiștii RADET.
Următorul pas este să găsiți furnizorul omologat ANRGN pentru a vă face proiectul noii instalații de gaz, ce va alimenta centrala, și un furnizor omologat ISCIR pentru montarea ulterioară a noului sistem de încălzire. După acești pași, conform proiectului noii instalații, se trece la montajul propriu-zis al instalației și a centralei, toate aceste proceduri fiind făcute după ce aveți toate autorizațiile și reglementările, conform legislației în vigoare.
Este, într-adevăr, un drum stufos, dar, dacă vă alegeți cu atenție sistemul optim de încălzire, în timp, banii investiți înițial în toată procedura, vi-i veți recupera înzecit, și astfel cheltuielile administrative, legate de căldură, se vor diminua considerabil.