18 apr. 2019 | 14:19

Liviu Dragnea răsuflă ușurat. Curtea Supremă a respins solicitarea DNA

Știri generale
Liviu Dragnea răsuflă ușurat. Curtea Supremă a respins solicitarea DNA
Liviu Dragnea are termen la Curtea Supremă pe 20 mai

Liviu Dragnea poate răsufla ușurat. Magistrații de la Curtea Supremă au respins solicitarea DNA de a preschimba termenul de judecată în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Termenul stabilit de judecători a rămas pe 20 mai 2019.

Procurorii anticorupție au cerut Curții Supreme să devanseze termenul de judecată în dosarul DGASPC Teleorman, cunoscut și ca Dosarul Bombonica. După ce au analizat cererea, judecătorii au decis că nu se impune preschimbarea termenului din data de 20 mai.

Președintele PSD a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în acest dosar, însă decizia judecătorilor nu a fost definitivă și a fost atacată cu apel.

De ce este acuzat Liviu Dragnea

În motivarea magistraților care l-au condamnat pe Liviu Dragnea în primă instanță se arată că liderul PSD a determinat-o pe fosta directoare a DGASPC Floarea Alesu să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu pe vremea când el era președintele Consiliului Județean Teleorman.

„Înalta Curte, în opinie majoritară, apreciază că în cauză din coroborarea probelor administrate rezultă faptul că inculpatul Dragnea Nicolae Liviu a fost cel care, cu intenţie, folosindu-se de influenţă, autoritatea şi puterea conferită de funcţiile deţinute – preşedinte atât al organizaţiei judeţene a PSD Teleorman, cât şi al Consiliului Judeţean Teleorman – a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu

În reuşita demersului său infracţional inculpatul Dragnea Nicolae Liviu s-a folosit, deliberat, de ascendentul moral pe care-l avea faţă de inculpata Alesu Floarea”, se arată în motivarea instanței.

Liviu Dragnea a susținut în fața judecătorilor, la ultimul termen de judecată (15 aprilie), că este nevinovat.

„Nu am coordonat sau controlat activitatea DGASPC. Nu se afla în subordinea mea, ca șef al CJ, potrivit legii. Atribuțiile de coordonare le avea colegiul director și secretarul județului. De aceea aceste aspecte , astfel cum am arătat anterior, în declarația dată primei instanțe, erau prevăzute de dispozițiile legale, astfel că nu a fost necesar a emite eu că presedinte al CJ o dispoziție de delegare”, le-a spus Dragnea judecătorilor.