Ministrul Sănătății a anunțat cu puțin timp în urmă ce s-ar putea întâmpla începând cu 15 iunie. Din păcate, veștile nu sunt încurajoatoare, dat fiind faptul că la această oră nu se știe dacă vor exista noi măsuri de relaxare, așa cum a fost anunțat până acum.
Odată cu relaxarea măsurilor de la 1 iunie, românii au arătat că pot reveni ușor la starea de dinaintea pandemiei, chiar dacă riscul de infectare este în continuare destul de mare, iar virusul se află printre noi. Autoritățile trag un semnal de alarmă din cauza creșterii numărului de pacienți infectați cu COVID-19.
În urmă cu puțin timp, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a expus situația actuală a îmbolnăvirilor și ce se va întâmpla în următoarele zile. Potrivit acestuia, ultimele trei zile au fost marcate de o creștere mai mare față de normal, iar acest lucru ridică un semn de întrebare cu privire la relaxarea restricțiilor de la 15 iunie.
În acestă duminică s-a înregistrat un număr mare de noi cazuri, fiind a treia zi consecutive în care se observă acest fenomen. Oficial au fost confirmate 189 de îmbolnăviri, față de 187 în ziua precedentă, în condițiile în care au fost efectuate cu 5.000 de teste mai puțin.
„Până în 15 iunie încă suntem în stare de alertă, iar evoluția din aceste zile va decide, la nivelul Comitetului Național pentru Situații de Urgență, prelungirea sau nu a stăriii de alertă. Dacă nu o să mai fie stare de alertă o să avem relaxare, deși mi-e greu să cred acest lucru.
Ne trebuie o evaluare completă, iar 15 iunie nu cred că va fi data la care să nu mai prelungim starea de alertă, având în vedere și evoluția, focarele noi și faptul că încă avem o transmitere în comunitate„, a declarat Nelu Tătaru, într-o intervenție la B1TV.
Nelu Tătaru a explicat că virusul există și se va transmite în continuare, chiar dacă pe timpul verii există posibilitatea unei transmiteri într-o mai mica măsură.
„Din previziunile noastre, în toată perioada verii, vom mai avea o transmitere comunitară, virsul nu dispare deodată. (…) Odată cu încălzirea, putem spune că tot ce înseamnă aeroflora dispare un pic mai repede sau suprafețele nu mai fac acea transmitere pe care o făceau și până acum. Această transmitere pe suprafețe era una de 10-15%, restul era o transmitere prin aer„, a mai spus ministrul.