Creștinii ortodocși, sărbătoresc la 50 de zile după sfintele Sărbători Pascale, Rusaliile sau Cincizecimea. Anul acesta Rusaliile pică pe data de 7 iunie 2020. Rusaliile sunt cunoscute ca Pogorârea Sfântului Duh peste apostoli și ziua când a fost alcătuită prima comunitate creștină, nucleul bisericii de mai târziu.
Potrivit site-ului crestinortodox.ro, Rusaliile sunt o sărbătoare de mulțumire pentru harul Mirului. Duhul Sfânt, nu este dăruit numai Bisericii în ansamblu, ci și fiecărui creștin în parte, cu darurile sale.
Tradițiile de Rusalii sunt întemeiate pe:
Rusaliile este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, reprezentând în același timp și întemeierea Bisericii creștine, deoarece în această zi, Sfântul Apostol Petru, a avut o cuvântare, în urma căreia s-au convertit la creștinism aproximativ 3000 de suflete. Aceștia au alcătuit prima comunitate creștină din Ierusalim. Este momentul în care ia ființă Biserica din persoane și neamuri diferite.
„Întemeierea Bisericii s-a făcut în etape. A început cu Întruparea Mântuitorului și s-a finalizat cu Pogorârea Duhului Sfânt. Biserica are ca temelie și cap pe Hristos, Dumnezeu Omul Care unește într-o singură Persoană viața divină și viața umană. El pregătește pe ucenici ca fiind conducătorii Bisericii și-i sfințește în mai multe momente, dar deplina sfințire a ucenicilor este Pogorârea Sfântului Duh peste ei.” după cum afirma Preafericitul Părinte Patriarh Daniel într-o predică de a sa.
Credincioșii duc în această zi la Biserică, frunze de nuc sau de tei, pentru a fi sfințite. După ce le sfințesc, frunzele le iau acasă unde le așează la icoane și la uși. Acest obicei este moștenit de la evrei.
Aceste frunze amintesc de ”limbile de foc” care s-au pogorât peste Apostoli, în duminica Rusaliilor, când este prăznuită pogorârea Duhului Sfânt.
Frunzele de nuc și de tei, potrivit spuselor din popor, feresc gospodăriile de:
Prin sfințirea frunzelor cu aghiazmă, acestea devin purtătoare de har. Această credință populară poate fi întemeiată pe sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt.