România anului 2020 are parte de evenimente din ce în ce mai ciudate, în afară de epidemia și criza prin care trece. N-ar trebui să ne mai surprindă când aflăm de acțiuni inconștiente ale unora, cum ar fi cazul unor false amenințări cu bombă, dar asta nu înseamnă că nu trebuie luate în serios, chiar și false fiind.
Conform datelor procurorilor DIICOT, date publicității în cursul zilei de astăzi, ier, 3 iunie, atât la aeroportul Otopeni, cât și la câteva Mall-rui bucureștene, s-au primit mai multe amenințări cu bombă, acestea fiind luate în serios de organele abilitate să se ocupe de așa ceva. Conform comunicatului, în cel mai scurt timp s-a făcut identificarea făptașilor, aceștia fiind trei minori.
”În cursul zilei astăzi, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Piteşti, cu sprijinul poliţiştilor de combatere a criminalităţii organizate din Ploieşti, Constanţa, Buzău, Dâmboviţa şi Neamţ, au efectuat activităţi procedurale de predare/ridicare de obiecte şi înscrisuri, precum şi punere în executare a unor mandate de aducere în cadrul unui dosar de terorism. Din cercetări s-a stabilit că, în perioada septembrie 2019 – martie 2020, 9 persoane din judeţele Dâmboviţa, Neamţ, Buzău, Constanţa şi din Bucureşti, ar fi mai iniţiat apeluri având ca scop ameninţarea şi intimidarea populaţiei, prin producerea unui eveniment cu puternic impact psihologic”, a transmis, joi, Poliţia Română.
Conform anchetei, cei trei minori au făcut ameninţări false cu bombă la Aeroportul Henri Coandă şi au reclamat fapte nereale la mai multe secţii de poliţie din Bucureşti, iar procurorii DIICOT, tot în cursul zilei de miercuri, au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de cei 3 inculpaţi minori. Acuzațiile în cazul acestora fiind de săvârşire a infracţiunilor de ameninţare teroristă şi complicitate la ameninţare teroristă. Au existat percheziții, în urma cărora s-au descoperit 10 telefoane mobile, 12 cartele telefonice, 3 unităţi de calcul, 7 unităţi de memorie şi alte obiecte şi înscrisuri.
”În cauză s-a reţinut faptul că inculpaţii fac parte dintr-un grup de tineri care şi-au făcut o preocupare din apelarea, prin intermediul unei aplicaţii informatice, folosind tehnologia VoIP prin care disimulează identitatea apelantului, a dispeceratelor unor aeroporturi şi unităţi de poliţie pentru a ameninţa cu detonarea unor dispozitive explozibile şi pentru a reclama săvârşirea unor fapte nereale, dar şi pentru apelarea unor persone fizice şi juridice pentru a face diverse farse.
Astfel, inculpaţii au apelat în mai multe rânduri dispeceratul Aeroportului International Henri Coandă Bucureşti-Otopeni pentru a ameninţa cu detonarea unor dispozitive explozibile. Totodată au iniţiat mai multe apeluri telefonice către secţii de poliţie din Capitală pentru a reclama săvârşirea unor fapte nereale, dar şi către mai multe societăţi comerciale pentru a efectua comenzi comerciale false pe numele unor persoane cu care aceştia intraseră în diverse conflicte”, a transmis DIICOT.