Rodica Olteanu, medic primar dermatolog la Spitalul Colentina, trage un semnal de alarmă cu privire la folosirea măștii de protecție. Aceasta avertizează asupra pericolului care ne pândește dacă nu purtăm corespunzător echipamentul de protecție.
România se află în stare de alertă, iar una dintre obligațiile cetățenilor este să poarte mască de protecție atunci când se află în spații închise sau în mijloacele de transport în comun. Această metodă de prevenție este una dintre cele mai eficiente în evitarea răspândirii noului coronavirus, dar ca orice lucru, are și reversul medaliei.
Potrivit specialiștilor, o mască folosită pentru o perioadă îndelungată poate deveni periculoasă pentru sănătatea noastră. Bacteriile aflate pe piele, care în general ne fac bine, într-un mediu umed, aceste pot deveni inamicii noștri numărul unu.
Unul dintre cele mai recente avertismente este cel al medicului dermatolog, Rodica Olteanu, care atrage atenția modului în care purtăm masca de protecție:
„Timpul îndelungat de purtare a acestei măşti poate duce la apariţia de efecte adverse. În primul rând prin faptul că nu se mai permite un schimb de gaze corespunzător şi ca atare sudoarea, ca şi respiraţia excesivă, determină această stare de umezeală şi ca atare microbii care în mod normal sunt prezenţi la nivelul pielii şi care sunt într-o comuniune cu organismul şi asigură protecţia, acei non patogeni, pot deveni în condiţii de anaerobioză chiar patogeni”, a afirmat aceasta.
În situațiile în care suntem la locul de muncă și avem de stat opt ore cu aceeași mască, este recomandat să facem pauză de câteva minute pentru a ni se aerisi pielea și masca. Medicul Raluca Olteanu oferă explicații cu privire la modul în care anumite bacterii se activează și devin patogene doar în medii umede.
„La nivelul pielii pot exista mai multe bacterii, inclusiv stafilococul epidermic care nu se replică şi nu devine patogen decât în anumite condiţii. Acestea devin în condiţii de lipsă de oxigen patogeni şi pot astfel contamina şi determina leziuni secundare la nivelul zonei acoperite de mască, de exemplu, dermatita seboreică, acneea, rozaceea, reactivarea unui herpes la nivelul zonei acoperite de mască”, spune specialistul, potrivit mediafax.
Medicul recomandă purtarea măștii cu pause la un naumit interval de timp, inclusiv schimbarea acesteia în contextul unor temperature ridicate.