Cea mai mare companie de utilități listată, din Europa Centrală CEZP (CEZP.PR), a raportat marți un salt net al profitului din primul trimestru pe măsură ce prețurile realizate la vânzările de energie electrică au crescut, deși focarul de coronavirus l-a împins să-și reducă perspectivele de câștiguri pe tot parcursul anului.
Compania, deținută în proporție de 70% de statul ceh, a estimat că pandemia va provoca o depreciere a monedei cehe de până la 4 miliarde de dolari la câștiguri pe tot anul 2020 înainte de dobândă, impozit și amortizare. Cu toate că cifrele companiei sunt bune, după estimarea de astăzi, totuși oficiali ai companiei își mențin decizia de a retrage CEZ de pe piața românească de profil, după cum a declarat și directorul financiar al grupului ceh de utilităţi CEZ, Martin Novak. Cu alte cuvinte, CEZ vizează în continuare anul acesta vânzarea de active din România, fiind nedecisă asupra opțiunilor de încasări.
Utilitatea cehă CEZ CEZP.PR urmărește în continuare închiderea unei tranzacții pentru cedarea activelor în România până la sfârșitul acestui an, ca parte a planurilor sale de cesionare, a declarat marți directorul financiar Martin Novak. Novak a spus că grupul pe care-l reprezintă va decide ce să facă cu orice încasări de cesionare odată primite, spunând că un dividend extraordinar este o opțiune, dar că există multe alte opțiuni. Grupul a prevăzut planuri de vânzare a activelor pe majoritatea piețelor sale externe în urmă cu un an și a spus că veniturile pot merge spre reducerea datoriilor, oportunități de investiții sau un dividend suplimentar pentru acționari.
CEZ a declarat că se așteaptă ca EBITDA să fie cuprinsă între 61 de miliarde și 64 de miliarde de coroane în acest an și să ajusteze profitul net de la 19 miliarde la 22 de miliarde de coroane, aceasta din urmă coborând dintr-o perspectivă anterioară de 21 de miliarde-23 de miliarde de coroane, dar mai mare decât 18,9 miliarde de coroane, conform preconizărilor din 2019.
Profitul net ajustat a urcat cu 34% până la 13,9 miliarde de coroane în primul trimestru. Profitul net atribuibil a atins 13,81 miliarde de coroane, peste valoarea medie de 10,62 miliarde de coroane într-un sondaj Reuters și în creștere de la 9,82 miliarde de coroane în urmă cu un an. CEZ a confirmat intențiile de a plăti un dividend de 34 de coroane pe acțiune din profitul din 2019, reprezentând 97% din câștigurile totale. Acțiunile au crescut cu 2,8% la 481 coroane până la 0848 GMT, depășind schimbul de la Praga.
El a spus că urmărește să închidă încă o astfel de tranzacție în România până la sfârșitul anului, chiar dacă starea de urgență declanșată a cauzat o întârziere. Vânzarea proiectelor eoliene poloneze ar putea fi de asemenea finalizată în curând. Novak a spus că grupul va decide ce să facă cu veniturile de cesionare după ce au fost primite. Compania a declarat că veniturile de anul trecut ar putea merge la reducerea datoriilor, investiții pe piața cehă sau la un dividend suplimentar pentru acționari.