12 mai 2020 | 13:30

Anunțul Bisericii după ordonanța militară 11. ”Lingurița de unică folosință nu există în vocabularul nostru”

Știri generale
Anunțul Bisericii după ordonanța militară 11. ”Lingurița de unică folosință nu există în vocabularul nostru”
Anunțul Bisericii după ordonanța militară 11

Printr-un comunicat BOR, emis pe 9 mai, Patriarhia Română a transmis că recomandările INSP cu privire la redeschiderea lăcașelor de cult vor fi respectate riguros. Astăzi, purtătorul de cuvânt al Bisericii declară că ”lingurița și paharul de unică folosință nu fac parte din vocabularul spațiului liturgic, cenzurarea nu e atributul statului”.

Anunțul Bisericii după ordonanța militară 11

Conform recomandărilor transmise sâmbătă de INSP, în cadrul măsurilor de relaxare avute în vedere după 15 mai, în biserici, ca precauții speciale, ”se evită oferirea/primirea împărtășaniei în condițiile în care nu se pot asigura lingurițe și pahare de unică folosință”.

În aceeași zi, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat că problema împărtășaniei nu este de natură medicală, afirmând, ”cu totală responsabilitate, că niciodată Sfânta Împărtășanie nu a constituit sursă de infestare pentru cineva”.

Bănescu a reamintit că Biserica Ortodoxă propunea, la începutul crizei, folosirea unei lingurițe, care să rămână în păstrarea preotului și care ”nu poate fi confundată cu o linguriță de unică folosință”.

„Aceste lucruri fac parte dintr-o viziune a unei instituții laice”

Marți, Bănescu a declarat la Digi 24 că au loc consultări la nivelul bisericilor pentru problema Sfintei Împărtășanii și modalitatea de oferire, aceasta fiind o problemă care ține strict de biserică, cenzurarea nefiind atributul statului.

„Conform principiului neutralității statului, statul român nu e laic, ci neutru din punct de vedere religios. Neutralitatea religioasă a statului e un principiu de aur al liberalismului politic, e împărtășit de majoritatea statelor democratice, și de România, evident.

Statele nu au căderea de a utiliza un instrumentar teologic în politicile publice și nici dreptul de a reglementa reguli de cult sau comportamente liturgice. Utilizarea linguriței la împărtășanie specifice cultului bisericilor ortodoxe și greco-catolice e act liturgic a cărui punere în practică depinde strict de responsabilitatea preoților și a credincioșilor, cenzurarea acesteia nefiind atributul statului.
Anunțul Bisericii după ordonanța militară 11. ”Lingurița de unică folosință nu există în vocabularul nostru”

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române

Sintagmele linguriță de unică folosință, pahar de unică folosință nu fac parte din vocabularul și realitatea spatiului liturgic ortodox sau greco-catolic, de aceea, aceste lucruri fac parte dintr-o viziune a unei instituții laice care nu poate avea acte de intruziune în zona strict liturgică.

Va urma o consultare interortodoxă. Biserica nu e insensibilă la neliniștea unui grup al credincioșilor, dialogul cu instituțiile se va purta în modul cel mai logic și cu maximă bunăvoință. Voi anunța o soluție menită să liniștească pe cei îngrijorați”, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Parteneri
A murit unul dintre milionarii României. Omul l-a adus pe Bush la București
Redactia.ro
Cum face față Iulia, soția lui Christian Sabbagh, tuturor provocărilor cu un copil cu autism. Cât de mult a progresat fiul ei după transplantul cu celule stem: „Rezultatele sunt..”
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Scandalul amoros care zguduie campania electorală. SĂRUTUL care aruncă totul în aer / FOTO
Unica.ro
Relația dintre Iustina și Cornel, sub semnul întrebării. Fostul concurent și-a mințit partenera
EVZ.ro
Yamato Zaharia i-a făcut cadou lui Ovidiu Neveu un... cosciug! Regina Întunericului i-a fost complice: ”Îi arăt unde o să doarmă”
Spynews
Taxa care îi face pe români să plătească mai mult în supermarketuri. Măsura este deja în vigoare
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
RĂZBOI în TOATĂ REGULA! AU LANSAT RACHETE asupra CAPITALEI
Mediaflux
Ion și Raluca Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, la un pas de divorț? „Suntem două pietre tari...”. Ce se întâmplă în căsnicia foștilor concurenți
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată copiii Andreei Samson de la Asia Express. Actrița avea un bebeluș acasă când plecat pe Drumul Zeilor
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro