Dosarul Revoluției din 1989 a fost trimis în judecată. Anunțul a fost făcut, luni, de procurorul general al României, Augustin Lazăr. Cauza va fi judecată de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție.
„E o datorie de onoare față de istorie și față de patrie. Finalizarea acestei cauze reprezintă reazlizarea unuia dintre cele mai importante obiective din proiectul managerial asumat în urmă cu 3 ani. Astăzi, juriștii încheie această provocare. Oameni de cultură, politicieni, cercetători au exprimat de-a lungul timpului diverse teorii în legătură cu momentul decembrie 1989. Astăzi, juriștii încheie această provocare, prezentând adevărul judiciar, ca parte a unei investigații complexe, care a pornit de la ideea că responsabilitatea pentru victimele revoluției nu este instituțională, ci este directă, individuală”, a declarat procurorul general al României, Augustin Lazăr.
În Dosarul Revoluției, fostul președinte al României Ion Iliescu va fi judecat pentru crime împotriva umanității. Alături de el mai sunt puși sub acuzare Gelu Voican Voiculescu (membru C.F.S.N. şi fost vice prim-ministru al Guvernului României), Iosif Rus (fost comandant al Aviaţiei Militare) şi Emil (Cico) Dumitrescu (fost membru CFSN).
Porcurorii militari care au anchetat cazul precizează că „după înlăturarea lui Nicolae Ceuşescu, s-a creat în mod intenţionat o psihoză teroristă” care a dus la moartea a peste 800 de persoane şi rănirea a peste 2.100.
Dosarul Revoluției este, probabil, cea mai complexă cauză aflată pe masa procurorilor militari de-a lungul timpului. Augustin Lazăr și-a cerut scuze public că ancheta a durat 30 de ani.
„Dosarul cauzei cuprinde 3330 de volume, dintre care 2030 de volume au fost instrumentate după 13 iunie 2016. Sunt niște cifre ilustrative pentru volumul impresionant de muncă. (…) Prezint scuzele instituționale ale Ministerului Public pentru faptul că această anchetă a durat 30 de ani. Soluția emisă e o dovadă de respect pentru memoria eroilor din decembrie 1989”, a spus procurorul general al României.