Premierul Ludovic Orban a anunțat, luni seară, o serie de reguli pentru angajații care se întorc la muncă și prezintă anumite stări de sănătate similare cu simptomele noului coronavirus. De asemenea, companiile și instituțiile publice vor fi oblihați să efectueze triajul la locul de muncă și să modifice programul de lucru.
Ludovic Orban a declarat într-o intervenție la Digi24 că, angajații care vor avea febră sau vor prezenta simptome, vor fi supuși unui test pentru COVID-19. Premierul recomandă ca măsură de precauție achiziționarea de termometre pentru companii, verificarea temperaturii fiind primul filtru.
„Vor fi nişte reguli legate de triaj la locul de muncă, în care se va lua temperatura, în măsura în care companiile, instituţiile publice se vor dota cu termometre. De asemenea, vom stabili ce se va întâmpla cu persoanele care au peste 37 de grade. Cel mai probabil, ele nu vor putea să intre la locul de muncă şi vom genera, în funcţie şi de analiza altor simptome, necesitatea diagnosticării prin testare„, a afirmat Ludovic Orban, la postul Digi24.
Una dintre obligațiile pe care firmele trebuie să le respecte este schimbarea programului de lucru pentru a evita “orele de vârf”. Ludovic Orban vorbește despre existența unei platforme în cadrul Ministerului Muncii în care angajatorii să poată transmite programul angajaților.
„Dacă există un areal în care există mulţi angajaţi, o platformă industrială, Ministerul Muncii, prin Inspecţia Muncii, va trebui să comunice cu aceste companii, iar ei vor trebui să îşi programeze începerea şi terminarea programului de lucru. Programarea începerii lucrului în aceste zone se va face prin coordonarea asigurată de Inspecţia Muncii. Obiectivul este să se evite aglomeraţia”, a declarat acesta pentru Digi24.
După două luni de stat în casă, socializarea, ieșirea în aer liber și shoppingul sunt principalele nevoi pe care cetățenii le resimt. Românii așteaptă cu nerăbdare momentul în care se vor deschider terasele și vor putea să servească în aer liber împreună cu prietenii o sticlă de suc și o prăjitură. Ludovic Orban a vorbit despre condițiile în care aceste localuri s-ar putea deschide. Premierul anunță o eventuală deschidere la data de 1 iunie, însă totul va depinde de evoluția pandemiei în perioada 15 mai-1 iunie.
„Este adevărat că am avut o discuție cu reprezentanții HORECA și m-am arătat deschis să discutăm. Avem pe data de 18 o nouă discuție. Totul depinde de evoluția epidemiei în perioada de două săptămâni dintre 15 mai și 1 iunie, în care odată cu măsurile de relaxare nu va mai putea exista un control foarte strict din partea autorităților.
În cea mai mare parte, ținerea sub control a răspândirii virusului ține de comportamentul responsabil al cetățenilor, așa cum a fost 98 – 99% din cazuri. Datorită comportamentului corect nu a existat o răspândire a epidemiei foarte mare”, a spus Orban.
Acesta a mai adăugat că evoluția lucrururilor depinde doar de oameni și de cât de bine vor respecta măsurile de prevenție. În funcție de acest lucru vor putea sau nu să primească accesul la terasele în spații deschise.
„După 15 mai stă în puterea lor. Dacă lucrurile vor sta bine, după data de 1 iunie vor exista noi măsuri de relaxare și am discutat despre terase, ca odată cu încălzirea vremii să dăm drumul cu anumite condiții”, a mai spus Orban.