Mai bine de 6000 de persoane au semnat în numai două zile o petiție pe o platformă online, prin care solicită eliminarea restricțiilor pentru un sport îndrăgit. Aceștia explică motivele pe care autoritățile ar trebui să le aibă în vedere.
Conform platformei Declic, petiția pentru deschiderea terenurilor în aer liber „Vrem tenis de câmp după 15 mai!” își dorește să convingă Guvernul că activitatea sportivă este sigură. Cei care au inițiat petiția explică faptul că între jucătorii de tenis este păstrată o distanță suficient de mare, fără contact direct. Astfel, ei susțin că este un risc scăzut de contaminare cu virusul COVID-19. De asemenea, în privința contactului cu mingea, aceeași inițiatori consideră că manșetele absorbante sunt suficiente.
Tenisul de câmp într-un format organizat oferit ca serviciu de cluburi sau asociații sportive pentru toată populația trebuie exceptat de la măsurile restrictive după 15 mai întrucât este un sport individual cu un risc mult mai redus de contaminare decât celelalte activități ce sunt sau vor fi exceptate de la restricții (de exemplu: saloanele de coafură și frizerie, transportul în comun, piețele!). Jucătorii se află constant la peste 15 m unul de altul, nu există contact direct, iar în această perioadă tenisul se desfășoară în aer liber, deci se pot lua ușor măsuri de siguranță astfel încât contactul dintre jucători să nu se realizeze deloc direct, iar riscul mic al contaminării indirecte prin atingerea mingii cu mâna să fie redus prin purtarea de manșete absorbante. Cei care oferă acest serviciu vor avea responsabilitatea de a asigura igienizarea tuturor spațiilor cu care intră în contact jucătorii.
După cum se menționează în textul petiției, tenisul nu este un sport colectiv, deci nu există risc crescut de contaminare în cazul vestiarelor sau toaletelor. Totuși, tenisul nu poate fi practicat pe stradă ori pe un teren privat, iar inițiatorii își doresc permiterea de servicii pentru pasionații de tenis în cluburile sportive.
De ce este important? Este important atât din punctul de vedere al efectelor benefice asupra sănătății fizice și mentale, cât și din punct de vedere economic, social și profesional, reprezentând o gură de oxigen pentru cluburile de sport cât și pentru practicanții profesioniști sau amatori!
Petiția semnată de peste 6000 de oameni este înaintată către Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Sănătății, Departamentul pentru Situații de Urgență, Prim-ministrul României.