Baza legală a Stării de Alertă va fi contestată la Curtea Constituțională a României (CCR) de către Avocatul Poporului, după ce președintele Klaus Iohannis a spus că, începând din data de 15 mai, aceasta va înlocui Starea de Urgență pe care a decretat-o în urmă cu două luni. Vezi pricina invocată de Renate Weber și unde se poate ajunge.
Excepția de neconstituționalitate invocată de Renate Weber, Avocatul Poporului din România, în ceea ce privește Starea de Alertă, pleacă de la argumentația că încadrarea legislativă a noului ansamblu de măsuri riscă, prin restrângerea drepturilor și libertăților cetățenilor, să încalce principiul democratic al separării puterilor în stat.
Mai concret, contestatarul susține că limitarea unor drepturi sau libertăți cetățenești fundamentale prin legiferarea făcută de organismele administrative ale statului încalcă atât principiul mai sus amintit, cât și statutul Parlamentului de unică autoritate legiuitoare a țării, potrivit Constituției României, art. 1 alin. 5, art 53 și 61 alin. 1.
Iar încadrarea legislativă despre care vorbim este compusă din OUG nr. 21/2004 cu privire la Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgențe, aprobată prin Legea nr. 15/2005, cu modificările și completările ulterioare.
Asupra acestor două legi, contestatarul acuză că definesc deficitar Starea de alertă, lucru prin care se fac vinovate de încălcarea principiului de previzibilitate a legii. Imprecis formulată și în afara consacrării în cadrul Constituției, Starea de Alertă trebuie să aibă parte de o circumstanțiere detaliată infraconstituțional cu privire la cazurile în care poate fi declarată, susține Avocatul Poporului.
„În lipsa prevederii unui termen pentru care se poate dispune starea de alertă, ba mai mult, reglementarea posibilității extinderii acestuia prin act administrativ, se ajunge în ipoteza în care restrângerea temporară a exercitării unor drepturi și libertăți fundamentale capătă caracterul unei îngrădiri permanente aducând astfel atingere însuși dreptului, ceea ce este contrar art. 53 alin. (2) din Constituție“, a transmis Renate Weber într-un comunicat remis astăzi.