Florin Cîțu explică pe larg ce înseamnă, de fapt, revenirea în V a economiei României. Care sunt riscurile indicate de către ministrul de Finanțe și care este direcția pe care o vede acesta?
Ministrul de Finanțe vine cu detalii despre economia din România din perioada ce va urma. Conform acestuia, economia are potențial să revină rapid la finele anului chiar la creșterea pe care a avut-o la început. De asemenea, în conferința de presă oferită ieri de către premierul României reieșea acelai lucru – faptul că până și analiștii au fost suprinși de evoluția sa din perioada crizei sanitare.
Florin Cîțu a identificat, însă, un singur risc – cel al populismului. România are potețial să revină în parametrii normali, chiar până la finele anului 2020. Revenirea în V se bazează pe structura economiei țării noastre. Problema este indicată în rândul serviciilor și a industriei, elementele care sunt cele care au tras în jos economia în trimerstrul 2, lucru normal pentru că s-a decis ca anumiți angajați să intre în șomaj tehnic.
„Revenirea în V se bazează pe structura economică a României. Serviciile și industria sunt cele care au tras cel mai mult economia în jos în trimestrul 2, acolo e problema, o mare parte din economii vine din servicii, industrie, aici trebuie să punem resursele în perioada următoare. În martie și aprilie, măsurile au fost pentru a susține economia. În partea a doua trebuie să fim atenți cum direcționăm resursele. Sunt mai multe motive pentru care vedem revenirea în V. Din primul moment s-a răspuns cu politica monetară și fiscală. Al doilea motiv pentru creșterea economică în V e că în alte crize era urmarea unor falimente foarte mari, aici e vorba de înghețarea capacității de producție, la companii au rămas resurse care pot fi utilizate. Am venit cu măsuri care împreună au menținut capacitatea de producție și după ce trece criza putem reveni, companiile nu sunt închise ca la alte crize. Reacția rapidă a politicii monetare va face revenirea să fie în V”
Florin Cîțu